Logo

 

Drentse Bartje ('ik bid niet veur brune bonen') logeert in Amsterdam-Zuid

 

Een eigentijdse versie van de bekende Drentse Bartje is vanuit Beilen aangekomen op de Van Tuyll van Serooskerkenweg in Amsterdam-Zuid. De uit de kluiten gewassen Bartje is met zijn lengte een indrukwekkende blikvanger op het Stadionplein. De vrolijke jongensfiguur is de opmaat naar ARTZUID 2021, de beeldenroute die van 1 juli tot en met 17 oktober in Amsterdam-Zuid wordt georganiseerd. De logeerpartij van Bartje, die komende zomer deel uitmaakt van de beeldenroute, is mogelijk gemaakt door ondernemers uit de Stadionbuurt. BIZ The Olympic Amsterdam, Bouwinvest en Move Amsterdam ondersteunen hiermee de verlevendiging van de buurt.

Symboliek
De 6 meter hoge Bartje is een hedendaagse remake van het originele stenen beeld van Bartje. Onder het motto ‘Drenthe laat zich zien’ kwamen Ruud Rodenburg en Eelco Bügel in 2019 met het idee voor een blow-up van de markante Bartje. De originele Bartje is van Suze Boschma-Berkhout, een van de weinige bekende vrouwelijke beeldhouwers van haar tijd, en staat in Assen. Zij liet zich inspireren door de hoofdpersoon uit de gelijknamige streekroman Bartje uit 1935 van Anne de Vries. Bartje Bartels groeit op in een Drents landarbeidersgezin en wil zich steeds minder schikken naar zijn lot. Exemplarisch was zijn uitspraak tegen zijn vader: “Ik bid niet veur brune bonen.” De eigentijdse Bartje representeert op ARTZUID 2021 een kinderfiguur van vroeger, gepositioneerd bij een speeltuin van nu middenin in de grote stad, als symbool van een onbekommerde jeugd die alle kinderen verdienen waar of onder welke omstandigheden ze ook opgroeien.    

ARTZUID 2021
De zevende editie van de tweejaarlijkse beeldenroute ARTZUID in Amsterdam-Zuid start vanwege de coronamaatregelen later dan gebruikelijk, op 1 juli a.s. De tentoonstelling duurt tot en met 17 oktober 2021. Voor ARTZUID 2021 is een éénrichting wandelroute ontwikkeld en de beelden worden minimaal 50 meter van elkaar gepositioneerd. De 5 km lange route loopt over de Apollolaan en de Minervalaan met uitlopers naar de Zuidas, de Churchilllaan en het Stadionplein. Directeur van Stichting Art Zuid Cintha van Heeswijck: “Met de beeldenroute benutten we de groene ruimte in Amsterdam Zuid en dragen we bij aan het ontlasten van de drukte in de stadsparken. Wij kijken ernaar uit om met ARTZUID op 1 juli het nieuwe ‘festivalseizoen’ te kunnen openen”.

Imagine
Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis is curator van deze editie. Onder de titel ‘Imagine’ worden 50 beelden getoond van maatschappelijk geëngageerde kunstenaars die doorgaans figuratief en expressief werken. Zij zijn een mix van internationaal bekende kunstenaars en jong talent. Curator Ralph Keuning zegt over de selectie: "Juist nu in een tijd van sterke meningen en harde discussies is een open ontmoetingsplaats van kunst belangrijk. Het werk van de deelnemende kunstenaars aan ARTZUID is zowel activistisch als beschouwend en zeer divers. Juist die pluriformiteit, artistiek en ideologisch, geeft stof tot gesprek en zet aan tot nadenken over de actuele maatschappelijke thema’s.”  Kijk op artzuid/biennale voor alle informatie. 

 

 


Bijlagen

Over Stichting Art Zuid
Stichting Art Zuid is opgericht in 2008 door een groep bewoners uit Amsterdam Zuid. ARTZUID is uitgegroeid tot dé Sculptuur Biënnale van Nederland. Iedere twee jaar staan er gedurende vier maanden spraakmakende beelden tentoongesteld op de groene lanen van Berlage’s Plan Zuid. De beeldententoonstelling, samengesteld door wisselende curatoren, is van museale kwaliteit met internationale topkunstenaars en veelbelovend jong Nederlands talent. De missie van stichting Art Zuid is om met kunst op straat een nieuwe ontmoetingsplek te creëren en kunst gratis toegankelijk te maken voor iedereen. In 2021 vindt de zevende editie van ARTZUID plaats van 1 juli t/m 17 oktober 2021. De stichting kan rekenen op de tomeloze inzet van circa 100 buurtvrijwilligers. Stichting Art Zuid wil bijdragen aan de Amsterdamse gemeenschap en buurten verbinden door middel van kunst, erfgoed en (jeugd)educatie. Kijk voor meer informatie op artzuid.nl.