FNV: geef werknemers die grensoverschrijdend werk doen, corona-testbewijs

De FNV wil dat minister De Jonge opdracht geeft aan de GGD om na de gratis test een corona-testbewijs te geven aan zo’n 50.000 werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken. Grensarbeiders worden financieel gedupeerd doordat de GGD geen testbewijzen verstrekt. Zij worden daardoor gedwongen naar commerciële bureaus te gaan. Dat kan ze duizenden euro’s kosten. Testbewijzen zijn nodig omdat de Duitse overheid daar sinds 6 april om vraagt; zij zien Nederland als hoog risicogebied.

Bij het overschrijden van de grens Nederland-Duitsland vraagt de Duitse overheid een negatieve corona-testuitslag die niet ouder is dan 72 uur. Dat testbewijs moet in de Duitse taal zijn opgesteld. Grensarbeiders –mensen die in het ene land wonen en in het andere land werken- hebben dus ofwel om naar hun werk te gaan, ofwel om naar huis te gaan een actuele negatieve testuitslag nodig. Hier wordt ook flink op gecontroleerd. Hoewel diverse deelstaten verschillende regels hebben, kunnen de boetes oplopen tot 25.000 euro.

Flink deel loon kwijt aan testen

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Het kan niet zo zijn dat grensarbeiders, waaronder veel arbeidsmigranten, in de handen worden gedreven van dure commerciële testbureaus die wél een bewijs verstrekken. Te gek voor woorden om daar een substantieel deel van je loon voor te moeten gebruiken. Dé oplossing is dat minister De Jonge de GGD’s opdracht geeft grensarbeiders een standaard, in het Duits opgesteld, gratis testbewijs te leveren.’

Te weinig samenwerking

Nederland heeft onvoldoende geanticipeerd op de maatregelen die Duitsland sinds vorige week heeft genomen; regio’s in Nederland en Duitsland hebben veel te weinig samengewerkt om deze te voorziene problemen te tackelen. Eerder bepaalde Duitsland ook al dat aan de grens met Polen en Tsjechië een verplicht testbewijs moet kunnen worden getoond.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn