Logo

Vijf Nederlandse hotelscholen starten gezamenlijk onderzoeksplatform op het gebied van gastvrijheid in ziekenhuizen

 

Regelmatig vragen ziekenhuizen hotelscholen onderzoek te doen. Verbetering van patiënt- of medewerkersbeleving, on— en off boarding, voedingsconcepten, of bewegwijzering: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die regelmatig vanuit ziekenhuizen opkomen op het expertisegebied van de hotelscholen.

Ziekenhuizen en hotels tonen veel gelijkenis op het gebied van niet-medische dienstverlening. Waar hotelgasten zich in hotels welkom voelen, voelen patiënten zich vaak verloren, zitten lang in de wachtruimtes waar weinig afleiding is of koffie te krijgen. Een onwelkome ervaring wanneer men zich toch al niet goed voelt. 

Dr. Angelique Lombarts Lector Hospitality, Happiness and Care at Hotelschool The Hague, “Zowel patiënten als hun omgeving worden steeds veeleisender. Daarnaast worden patiënten vaker 'terugkerende gasten' of 'trouwe klanten', omdat ze chronisch ziek zijn en structurele (medische) ondersteuning nodig hebben. Niet alleen medische diensten, maar ook niet-medische diensten maken daarom deel uit van de patiëntervaring en dienen geoptimaliseerd te worden.”

Tot op heden is er beperkt maar overtuigend onderzoek dat aantoont dat gastvrijheid een positieve invloed heeft op het welzijn van de patiënt en op een snel herstel. Tegelijkertijd is het onderzoek naar de patiëntervaring in de gezondheidszorg gefragmenteerd en meestal lokaal gericht. De samenwerking met de vijf Nederlandse hotelscholen en de uitrol van een landelijk platform moet hier verandering in brengen.

Landelijk platform
Het doel van het platform is tweeledig. Ten eerste willen de onderzoekers van de hotelscholen met hun kennis van gastvrijheid de verschillende ervaringen of ‘guest journeys’ (van patiënten, bezoekers, medewerkers etc.) in ziekenhuizen helpen verbeteren.
Het tweede doel de ontwikkeling van onderwijs en trainingen op het raakvlak van deze vakgebieden, zowel voor studenten hotelschool of facilitair management als voor studenten verpleegkunde en gezondheidszorg.

Naast verschillende onderzoeken die op dit moment lopen in ziekenhuizen, heeft het platform het schrijven van een handboek en wetenschappelijke publicaties op de agenda staan. Voor meer informatie over deze onderzoeken of over het platform, kunt u contact opnemen met dr. Angelique Lombarts, Lector Hospitality, Happiness and Care aan Hotelschool The Hague [email protected]


Hotelschool The Hague
Hotelschool The Hague is opgericht in 1929 en is daarmee een van de oudste onafhankelijke hotelscholen ter wereld. De school heeft twee campussen, een in Den Haag en een in Amsterdam, met meer dan 2700 studenten en 200 medewerkers. Hotelschool The Hague is sinds 2014 ieder jaar uitgeroepen tot beste publieke Hotelschool van Nederland. In 2019 had de school volgens keuzegids HBO de beste Master in Business Administration. Afgestudeerden van Hotelschool The Hague bekleden managementposities in de gastvrijheidsbranche over de hele wereld. www.hotelschool.nl

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn