Logo

LEGO© braillebricks voor Visio Onderwijs Grave

Spelend braille leren: “Je kunt ermee bouwen én lezen”

Allemaal blije gezichten op de scholen van Visio. Eindelijk waren daar de LEGO© braillebricks. Visio Onderwijs in Grave ontving deze week van LEGO maar liefst 250 sets van deze bijzondere LEGOsteentjes! De leerlingen pakten de dozen vol verwachting uit en gingen gelijk aan de slag met de LEGO-lespakketten.

De leerlingen waren erg enthousiast. Een leerling verwoordde het als volgt: “Leuk, je kunt ermee bouwen én lezen!”. De leraren kregen vooraf uitleg over hoe de LEGO braillebricks in te zetten. Deze kennis haalden zij niet uit het instructieboekje dat LEGO doorgaans bij zijn pakketten voegt, maar uit een webinar.

Spelenderwijs braille leren met LEGO

LEGO heeft het initiatief genomen om kinderen met een visuele beperking op een speelse manier braille aan te laten leren met LEGO braillebricks. Binnen dit sociaal project ontwikkelde, testte en produceerde de Deense blokjesbouwer de braillesteentjes samen met de doelgroep. LEGO stelde daarna de sets met braillesteentjes gratis ter beschikking aan organisaties in zo'n 20 landen die lesgeven aan blinde en slechtziende kinderen. In Nederland zijn dat de scholen en AOB'ers van Visio en Bartiméus. Dit geeft een boost aan het brailleonderwijs.

Op een speciale pagina over LEGO braillebricks op de onderwijssite EduVip staan liefst 90 werkbladen. Daarmee kunnen kinderen via spel de eerste stappen zetten in het leren braille lezen. Op die pagina vindt u ook meer informatie over dit project.

Visio Onderwijs Grave is dolblij met dit LEGO-initiatief en gaat de sets met veel plezier gebruiken in zijn brailleonderwijs. De school voor slechtziende en blinde kinderen gaat ook samenwerken met Merlet Grave en lokale basisscholen De Sprankel en Hartenaas

Meer informatie en contact

Meer weten over LEGO braillebricks? Stuur een mail naar [email protected]. Lees meer over braille leren op www.visio.org/braille

Over Koninklijke Visio

Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, arbeid en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering. 

Kijk voor meer informatie over Visio Onderwijs op www.visio.org/onderwijs.


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn