Logo

 

 

Nederlandse kennis over alcohol is onvoldoende

De helft van de deelnemers aan een nieuw onderzoek van TNO denkt dat wijn en bier per standaarddrank minder alcohol bevatten dan sterke drank.

De meerderheid van de Nederlandse bevolking is een lichte drinker[1], maar is nog steeds niet goed geïnformeerd over de verschillende dranken en hoe deze zich verhouden tot hun alcoholinname. Dat is één van de voorlopige observaties uit een recente nationale studie naar de alcoholconsumptie in Nederland door onafhankelijk onderzoeksorganisatie TNO. Het onderzoek kwam er op verzoek van Diageo, het moederbedrijf van onder andere Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys.

In oktober 2020 voerde TNO, de Nederlandse onderzoeksorganisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, een studie uit bij 1.318 Nederlanders van 18 jaar tot 65 jaar. Het doel van deze studie was om de patronen, perceptie en redenen van alcoholconsumptie in kaart te brengen. In een uitgebreide enquête werd gevraagd naar de drinkgewoonten vóór en tijdens de coronamaatregelen, die werden opgelegd omwille van de Covid-19-pandemie. Gedurende de maanden oktober en november 2020 onderzocht TNO vier weken lang ook het dagelijks drinkgedrag van de deelnemers aan de hand van een dagboekmethode. TNO bereidt een manuscript voor wetenschappelijke publicatie voor en heeft zelf nog geen data, analyses of conclusies gepubliceerd.

Op basis van een eerste selectie van de verzamelde data, suggereert deze studie dat veel mensen niet goed geïnformeerd zijn over de hoeveelheid alcohol die zij consumeren. Dat kan bij sommige mensen leiden tot het onvrijwillig innemen van grotere hoeveelheden alcohol dan bedoeld. In het algemeen gaven Nederlandse mannen, of ze nu lichte, middelmatige of overmatige drinkers zijn, de voorkeur aan bier en vrouwen aan wijn, met uitzondering van vrouwelijke excesdrinkers[2], die ook bier verkozen.

"Als bedrijf zetten we ons al jaren in om verantwoord alcoholgebruik te promoten. We hopen dan ook dat dit onderzoek zal helpen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken om consumenten te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Op die manier willen we hen op een verantwoorde manier van een alcoholhoudende drank laten genieten." Athanasia Kanli, Head of Corporate Relations voor België, Nederland en Luxemburg bij Diageo.

Geen toename van alcoholgebruik tijdens lockdowns

Een andere, opmerkelijke bevinding van dit onderzoek is dat Nederlandse consumenten tijdens de lockdowns globaal gezien niet alleen minder, maar ook op een minder risicovolle manier, alcohol hebben gedronken, vergeleken met de periode vóór de lockdowns. In de studie werd bijvoorbeeld een daling van 30% vastgesteld van het aantal binge drinkers en een stijging van het aantal respondenten dat zich beperkte tot gemiddeld één drankje per dag.

Hoewel respondenten aangaven dat ze het leuk vonden om thuis iets te drinken, dronken ze gemiddeld minder dagen per maand en consumeerden ze op die dagen ook minder dan voorheen. Diezelfde trend werd waargenomen bij zowel mannen als vrouwen.

Alcohol is alcohol

De kennis over alcoholgebruik is voor verbetering vatbaar. De heersende percepties, zoals gerapporteerd in het TNO-onderzoek, komen nog steeds niet overeen met de waarheid. Het is niet wat je drinkt, maar hoeveel je drinkt en op welke manier. Dat is een inzicht dat nog onvoldoende leeft onder de Nederlandse bevolking.

De hardnekkige misvatting blijft bestaan dat een standaardmaat bier en wijn minder alcohol bevat dan een standaardmaat van sterkedrank of likeur. Vijftig procent  van de deelnemers aan het onderzoek is van mening dat een standaardeenheid[3] bier of wijn minder alcohol bevat dan een standaardeenheid sterkedrank, ondanks het feit dat de hoeveelheid en de kwaliteit van alcohol over de drie precies hetzelfde is. Veertig procent van de deelnemers gelooft ook dat een standaardglas wijn sterker is dan een standaardglas bier. We hopen dat de uitkomsten van het TNO-onderzoek deze misvattingen de wereld uithelpen.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Licht drinken wordt gedefinieerd als het consumeren van maximaal 7 drankjes per week voor zowel mannen als vrouwen, maar exclusief ‘binge drinking’.

[2] Overmatig drinken wordt gedefinieerd als meer dan 14 drankjes per week voor vrouwen en 21 drankjes voor mannen tijdens de onderzoeksperiode. Af en toe zwaar drinken wordt gedefinieerd als het drinken van zes of meer drankjes bij een enkele gelegenheid voor mannen en vier of meer voor vrouwen. En dat minstens één dag per week.

[3] Een standaardeenheid bevat 10 gram (12,5 ml) pure alcohol. Dit komt overeen met 250 ml bier met 5% ABV, 100 ml wijn met 12% ABV of 30 ml sterke drank met 40% ABV.


Over Diageo:

Diageo is een wereldleider op het gebied van alcoholische dranken met een uitstekende collectie van merken zoals Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's en Windsor whisky's, Smirnoff en Cîroc wodka's, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray en Guinness.

Diageo-producten worden verkocht in meer dan 180 landen over de hele wereld. Voor meer informatie over Diageo, onze mensen, onze merken en prestaties kunt u terecht op www.diageo.com. Bezoek Diageo's wereldwijde bron voor verantwoord drinken, www.DRINKiQ.com, voor informatie, initiatieven en manieren om best practices te delen.

Celebrating life, every day, everywhere.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn