Logo

De VVD blijft met afstand de grootste partij in de politieke peiling van Kantar. Ondanks een licht dalende trend sinds januari, toen de partij piekte met 43 zetels, houdt zij daar op dit moment virtueel 40 zetels van over. Ook de PvdA zet de stijgende lijn door sinds het vertrek van Lodewijk Asscher, waar zij toen 10 virtuele zetels peilden en nu op 13 zetels staan. Aan het andere uiterste behaalt nieuwkomer VOLT voor het eerst een zetel in de peiling van Kantar, hoewel deze eerder in een peiling de drempel net niet haalde. 

Kantar Zetelverdeling Tweede Kamer 25 feb 2021

De overige politieke partijen, waar de PVV de virtuele tweede plek inmiddels moet delen met het CDA, bevinden zich in een breed peloton. Achter de PVV en het CDA volgen op korte afstand D66, PvdA, GroenLinks en SP die allemaal op schootsafstand van elkaar staan én vooral kiezers van elkaar proberen te verleiden. 

Redenen voor stemkeuze 

De redenen waarom kiezers op een bepaalde partij stemmen, loopt per partijkeuze enigszins uiteen. Op het eerste gezicht valt op dat de stemkeuze van de kiezers op de ChristenUnie en de PvdD vooral ideologisch bepaald is. Daarnaast hebben stemmers voor de ChristenUnie een sterk gevoel dat de partij opkomt voor de groep waar zij toe behoren. Veel sterker dan bijvoorbeeld kiezers voor het CDA, die relatief vaak op het CDA stemmen ‘uit gewoonte’ (17%). 

Kiezers van de VVD stemmen vooral op de VVD omdat zij vinden dat de regering het goed doet (39%), omdat ze het eens zijn met het partijprogramma (37%) of omdat Mark Rutte hen aanspreekt (35%). Kiezers van de PVV stemmen vooral op de PVV omdat ze het niet eens zijn met andere politieke partijen (48%).    

Tenslotte valt op dat kiezers van de linkse partijen, vooral GroenLinks, de PvdD en in iets mindere mate de SP op die partijen stemmen omdat men het eens is met het partijprogramma (GL: 45% en D66: 40%), of dat een bepaald standpunt over een bepaald thema hen erg aanspreekt (35% voor GL en PvdD). 

De zelf waargenomen invloed van strategisch stemmen, volgens 6% van alle kiezers één van de redenen om op een bepaalde partij te stemmen, en omdat een politieke partij het al dan niet goed doet in de peilingen, is volgens 3% van de kiezers één van de redenen om voor een politieke partij te kiezen, bungelt onderaan de lijst met stemmotieven. 

U geeft aan dat u – als er nu verkiezingen zouden zijn – op [PARTIJ] zou stemmen. Kunt u aangeven wat de redenen zijn om op [PARTIJ] te stemmen? (alleen partijen met basis hoger dan n=30 zijn opgenomen; groen is significant hoger dan andere gemiddelde) 

Kantar motivatie om te stemmen voor een partij Tweede Kamer 25 feb 2021

 

Meer weten?

Neem dan contact op met

manuel kaal kantar opiniepeiler

Manuel Kaal
Client Consultant & Opiniepeiler Kantar

m 06 13521739
e  manuel.kaal@kantar.com


Bijlagen

Over Kantar

Kantar is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van data, insights en consultancy. Niemand weet beter dan wij hoe mensen denken, wat ze voelen, en wat ze doen. Lokaal én in meer dan 90 landen wereldwijd. Door onze expertise op het gebied van menselijk gedrag te combineren met onze databronnen en benchmarks, innovatieve analytics en technologieën helpen we de meest toonaangevende organisaties overal ter wereld succesvol te groeien.

Understand People – Inspire Growth


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn