Logo

Amsterdam, 13 januari 2021 – In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart zorgen de programmamakers van De Balie ervoor dat iedere kiezer goed voorbereid richting stemhokje kan. Met een Klimaatdebat, een Buitenlanddebat en een Groot Geneesmiddelendebat, drie afleveringen van de politieke serie Oh Oh Den Haag, een nieuwe editie van Operatie Interview met minister Wouter Koolmees en vele andere programma's hebben volop de gelegenheid om dé essentiële vragen van de aankomende kabinetsperiode te stellen. Wat volgt is een heads-up: een overzicht van onze voorlopige politieke programmering. Voorlopig, want dat er nog meer aan zit te komen, dat staat vast. En wist je al dat je op 17 maart ook naar stemlokaal De Balie kan komen om je stem uit te brengen?

Houd de pagina over de verkiezingen op onze website nauw in de gaten voor updates over sprekers, nieuwe programma's en spoeddebatten.

Vrijdag 22 januari om 19:30 uur: Na de verkiezingen: een betere positie voor ongedocumenteerden?

Over de opvang en begeleiding van ongedocumenteerde (asielzoekers) in Nederland wordt al jaren landelijk gediscussieerd. Vanavond praten we met verschillende politieke partijen op de linkse en centrumflank over hoe zij kijken naar de positie van ongedocumenteerden. Waar gaan zij voor de verkiezingen op inzetten? Met o.a. Attje Kuiken (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Don Ceder (CU), en Niels van den Berge (GroenLinks).

Vrijdag 29 januari om 20:00 uur: Oh Oh Den Haag: Verkiezingsretoriek!

Met de verkiezingsdebatten op komst duikt Oh Oh Den Haag deze keer in Haagse retoriek. In campagnetijd zien we hoe politici alle retorische trucs inzetten om hun punt te maken. Welke frames zien we nu al? In deze aflevering ontleden we de retorische trucjes waar oplettende kiezers de komende weken beducht kunnen zijn én blikken we terug op de beste politieke speeches van de afgelopen campagnes. Met o.a. theatermaker Eveline van Rijswijk en speechspotter Jurjen van den Bergh.

Vrijdag 5 februari om 20:00 uur: De Verkiezingen: Klimaatdebat

Klimaatverandering en verlies van biodiversiteit is een probleem dat om ambitieuze oplossingen schreeuwt. Hoe gaat de politiek voor goed oplossingen zorgen, maar voorkomen dat nieuwe maatregelen niet over de ruggen gaan van boeren, ondernemers en de middenklasse? Tijdens dit verkiezingsdebat dagen we politici van verschillende partijen uit voor een goed debat over politieke keuzes over het klimaat. Met o.a. Rob Jetten (D66), Mark Harbers (VVD), Sandra Beckerman (SP), Joris Thijssen (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks), Henri Bontenbal (CDA). 

Vrijdag 12 februari om 20:00 uur: De Verkiezingen: Buitenlanddebat

Waar liggen voor Nederland de geopolitieke prioriteiten? Tijdens dit verkiezingsdebat gaan de kandidaat-politici met elkaar in discussie over welke strategie Nederland moet volgen in haar buitenlandbeleid. We discussiëren over de internationale rechtsorde, Europa, conflictpreventie, én wat Nederland moet doen om mensenrechten in andere landen te waarborgen. Houd de site in de gaten voor de line up. Met o.a. Renske Leijten (SP), Derk Boswijk (CDA), Danielle Hirsch (GroenLinks), Mariëlle Paul (VVD)

Zaterdag 13 februari om 16:00 uur: Operatie Interview: Wouter Koolmees

In het spannende interviewprogramma Operatie Interview wordt het vraaggesprek ontleed. 1 gast en 3 interviewers. Wie de interviewers zijn, blijft voor de gast tot op het podium geheim. Ditmaal schuift de altijd spraakmakende Wouter Koolmees aan. Sinds de coronacrisis is het al “maanden gekkenhuis”, aldus Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). Waar hij normaal gesproken smult van moeilijke dossiers, zoals het pensioenakkoord, stelt de komende economische crisis de overheid voor gigantische keuzes. Hoe bewaakt Koolmees zijn eigen koers? Wat laat hij los en welke interviewer beheerst de kunst van het interviewen het meest?

Donderdag 25 februari om 19:30 uur: De Verkiezingen: Het Grote Geneesmiddelendebat

Tijdens het Grote Geneesmiddelendebat gaan kandidaat Kamerleden in debat over de toekomst van het Nederlands geneesmiddelenbeleid. Ze krijgen de kans om hun visie te presenteren op het betaalbaar houden van geneesmiddelen voor iedereen. Naast deze nationale visie op toegang tot geneesmiddelen gaan de kandidaat Kamerleden ook in debat over hoe de toekomstige Nederlandse regering bij kan dragen aan een eerlijke wereldwijde verdeling van het Covid-19 vaccin. 

Meer informatie over dit programma staat binnenkort op onze website.

Vrijdag 26 februari om 20:00 uur: Oh Oh Den Haag: Nog minder dan een maand

Met nog minder dan een maand te gaan is het niet moeilijk om voor te stellen waar we het vanavond over gaan hebben: verkiezingen, verkiezingen en nog eens verkiezingen. Wat kunnen verwachten in de laatste maand voor de verkiezingen en om welke thema’s zal het gaan in de komende kabinetsperiode?

Meer informatie over dit programma staat binnenkort op onze website.

Woensdag 3 maart om 20:00 uur: Feminist (M/V) Zoekt Partij

Van bestrijding van de loonkloof tot kinderopvang, van klimaat tot racisme: wat zijn relevante overwegingen voor jou als je beslist op welke partij je gaat stemmen 17 maart én je vindt gelijkheid tussen mannen en vrouwen belangrijk? 

Meer informatie over dit programma staat binnenkort op onze website. 

Zaterdag 6 maart van 10:00 uur tot 22:00 uur: De Nu-Moet-Het-Anders-Marathon

Praten over politiek, daar moet je de tijd voor nemen. Voor werkelijk álle ins en outs van de Nederlandse politiek kunnen politieke junkies, nieuwkomers, en zwevende kiezers, plaatsnemen voor 12 uur lang politiek tijdens De Nu-Moet-Het-Anders-Marathon. Sprekers, gasten, artiesten en meer worden nog aangekondigd maar wat vast staat is dat je na deze marathon wellicht nog niet weet op wie je moet stemmen, maar wél welke kwesties jij belangrijk vindt. 

Meer informatie over dit programma staat binnenkort op onze website.

Zondag 7 maart om 20:00: De Speech Battle

In het kader van Internationale Vrouwensdag organiseert De Balie samen met DeBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, De Speech Battle. 

Meer informatie over dit programma staat binnenkort op onze website.

Woensdag 17 maart de hele dag: Stemlokaal De Balie

Hier was het toch allemaal om te doen? Stemmen? De Balie is al jaren een vaste waarde in stad als stemlokaal. Ook dit jaar kun je komen stemmen. Gewoon, eventjes snel tussendoor óf je blijft nog even hangen voor een goed gesprek. De rode potloden zijn al geslepen en de koffie staat klaar.

Vrijdag 19 maart om 20:00: Oh Oh Den Haag: de Nabeschouwing

Twee dagen na de landelijke verkiezingen maken we de balans op: hoe zal de Tweede Kamer er de aankomende jaren uitzien en wat betekent dat voor Nederland? Van kabinetsformatie tot coalitieakkoord: wat zijn de hete hangijzers, wie zijn de verliezers én wie zijn de winnaars? Wat zagen we echt niet aankomen en wat al van mijlenver? O.a. met vlijmscherp theatermaker Eveline van Rijswijk.


Bijlagen

De Balie produceert programma’s over kunst, cultuur en politiek. In vijfendertig jaar is De Balie uitgegroeid tot een fenomeen op het gebied van spraakmakende ontmoetingen, films en kunstprojecten. De Balie heeft een vast team van professionele programmamakers die het publieke gesprek stimuleren en ruim baan bieden aan vrije geesten en nieuwe denkbeelden. Voor meer informatie en het hele programma: www.debalie.nl. 

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn