Logo

PERSBERICHT

Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve:

Kind in de lift? Zo houd je het veilig

Tijdens de Safety Awareness Week van 9 tot 15 november vraagt Liftinstituut dit jaar aandacht voor kinderen en liftveiligheid. Een tragisch liftongeval waarbij de arm van een vierjarig jongetje door een liftdeur werd meegetrokken, vormt de aanleiding hiervoor. Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve, onder meer bekend van het tv-programma Schatjes, verschillende boeken en haar artikelen voor Ouders van nu en Psychologie Magazine, staat achter de Liftinstituut-campagne die ouders oproept om bewuster te letten op de veiligheid van kinderen in de lift.

Tischa: “Liften hebben een magische aantrekkingskracht op jonge kinderen. Het is bijna een attractie: het is leuk en onvoorspelbaar, de deur gaat open en dicht, en er zitten lichtjes in. En als je met een glazen lift gaat, zie je het perspectief ook nog eens veranderen als je omhooggaat. Zelfs menig ouder vindt dat leuk. Dan is gevaar niet het eerste waar je als volwassene aan denkt. Toch is het goed om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren en kinderen vroeg te leren hoe ze veilig met de lift gaan – net zoals we hen wegwijs maken in het verkeer.”

Vroeg beginnen
Belangrijkste tip van Liftinstituut aan ouders is om kinderen weg te houden van de liftdeur. Tischa: “Het werkt het beste als kinderen van jongs af aan leren met de lift om te gaan. Daar kun je als ouder al mee beginnen als ze zo’n 2,5 of 3 jaar zijn. Neem ze op een logische en spelenderwijze manier mee in typisch gedrag dat hoort bij een lift. ‘De lift is leuk, we mogen er af en toe in, en als we erin gaan, drukken we samen op één knopje. Tijdens de rit wachten we, houden we onze handen weg bij de deur en lopen we door als we weer naar buiten gaan.’”

“Als ouder is het belangrijk dat je zelf laat zien wat je zegt. Zeker als kinderen iets ouder zijn – vanaf een jaar of 3, 4 – is het belangrijk dat je uitlegt waarom iets wel of niet mag. ‘We gaan nu in het midden van de lift staan, want de deuren gaan dicht en daar kunnen onze handen tussenkomen.’

Duidelijk herhalen
In het overbrengen van de boodschap pleit Tischa voor een feitelijke aanpak. “Praat niet vanuit angst, maar wees wel duidelijk tegen je kind. ‘De lift is leuk, maar we moeten wel voorzichtig zijn. Daarom houden we ons aan een paar afspraken.’ Vermijd daarbij zoveel mogelijk het woord ‘niet’. Zeg liever wat ze wél moeten doen. Bij boodschappen als ‘niet bij de deur!’ of ‘pas op, niet doen!’ moeten kinderen te veel schakelen. Duidelijker is: ‘Zet twee stappen naar achteren’.” 

Kinderen leren het beste door te herhalen, weet Tischa: “Wijs ze gerust iedere keer op de liftafspraken en doe het ook voor. Kinderen vinden dat leuk en jonge kinderen hebben dat nodig. Bij oudere kinderen kun je ook vragen stellen als: ‘Waar letten we ook alweer op in de lift? En wat zijn onze afspraken?’ Als je dat een aantal keren doet, pakken ze het steeds meer op. Hoe snel dat gaat, verschilt per kind. Wees in ieder geval van jongs af aan duidelijk over de spelregels. Als je een kind eerst alle knopjes laat indrukken, dan wordt het moeilijk om dat later weer af te leren.”

Alleen met de lift?
Wanneer zijn kinderen oud genoeg om alleen met de lift te gaan? Tischa: “Het is net als met alleen thuisblijven, alleen fietsen of alleen buitenspelen. Daar kun je geen leeftijd aan hangen. Het is een kwestie van kijken naar je kind. Hoe goed houdt het zich aan de afspraken die je hebt gemaakt? En heb je zelf het vertrouwen dat jouw kind dat kan? Dan kan je het langzaamaan gaan loslaten.”

Tischa adviseert ouders wel om bij het gebruik van de lift verder te kijken dan alleen het nakomen van de veiligheidsafspraken. “Los van of je kind alles goed doet, zou ik mijn kind niet snel alleen in een lift laten. Als een lift stil komt te staan door een technische of stroomstoring, kan dat een heel traumatische ervaring voor een kind zijn. Daarom geldt ook hier: vertel je kind wat er kan gebeuren als een lift stilstaat. Zijn ze wat ouder, kunnen ze goed lezen, hebben ze een telefoon om iemand te bellen en kun je ervan op aan dat ze hun rust bewaren en weten wat ze moeten doen, dan kunnen ze zelfstandig met de lift gaan.”

Meer liftveiligheidstips voor ouders en kinderen zijn te vinden op www.liftveilig.nl.


Bijlagen

Over de Safety Awareness Week
Met de campagneweek van 9 tot en met 15 november sluit Liftinstituut aan bij het internationale initiatief van de Safety Awareness Week. Jaarlijks worden honderdduizenden shoppers, reizigers, scholieren, senioren en andere roltrap- en liftgebruikers in Canada, de Verenigde Staten en sinds zes jaar ook in Nederland erop gewezen hoe zij veilig gebruikmaken van liften en roltrappen.

Over Liftinstituut
Liftinstituut is de toonaangevende veiligheidsorganisatie, gespecialiseerd in liften, roltrappen, gevelonderhoudsinstallaties, hoogwerkers en andere installaties voor verticaal transport. Jaarlijks keuren de inspecteurs duizenden installaties voor gebouweigenaren en -beheerders. Ook zorgt Liftinstituut er via certificering voor dat tientallen fabrikanten wereldwijd een nieuw of aangepast product of onderdeel veilig in de markt kunnen zetten.

Door niet alleen te keuren en te certificeren maar juist ook kennis te delen via publiekscampagnes, seminars en opleidingen, vormt Liftinstituut een verbindende schakel in veiligheid. Voor vele nationale en internationale overheden en koepelorganisaties is Liftinstituut dé gesprekspartner voor lift- en roltrapveiligheid.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn