Logo

ZEEVONK: HET MAGISCHE VERSCHIJNSEL IN DE ZEE

Amsterdam, 13 oktober 2020 – Wanneer de zon na een zwoele zomerdag ondergaat bestaat de kans dat de zee zomaar ineens blauw oplicht. Of je nu struint langs een parelwit Thais strand, een met palmbomen bezaaid Costa Ricaans eiland, of je je simpelweg in ons kikkerlandje bevindt; het magische fenomeen dat wordt veroorzaakt door zeevonk laat zich op allerlei plekken zien. Waar en wanneer de lichtgevende plekken in het water opduiken is niet te voorspellen. Juist deze onzekerheid maakt het verschijnsel extra bijzonder wanneer je het wel tegen het lijf loopt. 

Zeevonk is een klein plantje dat te herkennen is aan haar doorzichtige ballonvormige lichaam met een staartje. Wanneer er miljoenen van deze diertjes bij elkaar komen zorgen ze voor een chemische reactie wat een blauwe, lichtgevende gloed in de zee veroorzaakt. Deze gloed is oorspronkelijk bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij een hoge temperatuur, een rustige zee en weinig maanlicht maak je de meeste kans om zeevonk te aanschouwen.

Bekijk zeevonk vanaf een onontdekt Costa Ricaans eiland
Costa Rica is een van de landen waar zeevonk regelmatig voorkomt. Het vredige Isla Chiquita aan de westkust is een van de idyllische plekken waar de lichtgevende alg zich vaak laat zien. Het op het eiland gelegen Isla Chiquita Glamping Hotel biedt een unieke boottocht aan die gasten meeneemt rond het eiland, om samen op zoek te gaan naar het kleine plantje. Een bijzondere ervaring die je zeker niet mag overslaan als je je in de omgeving bevindt. Ook het hotel zelf is een ware beleving voor iedere avonturier of natuurliefhebber en beschikt over luxe tenten die een panoramisch uitzicht bieden op de oceaan.

Credit: Isla Chiquita Glamping Hotel

Zeevonk in tropisch Thailand
De tropische temperaturen in het land van de glimlach maken Thailand tot een uitstekende bestemming om het lichtgevende schouwspel te bekijken. Onder andere op Koh Phi Phi, Ao Nang en Ton Sai laat het natuurverschijnsel zich regelmatig zien. Overdag genieten bezoekers van de zon op een van de vele stranden in de Krabi provincie, maar wanneer de maan tevoorschijn komt verandert de zee en zorgt de blauwe gloed voor adembenemende plaatjes. Verschillende touroperators bieden boottours aan die je het water mee op nemen om zo het fenomeen van dichtbij te bekijken.    

Bewonder de vuurvlieginktvis in Japan
Naast heerlijk eten, prachtige natuur en veel historische elementen, is er in Japan ook een versie van de blauwe lichtgevende gloed te vinden. Gelegen aan de noordkust van Honshu ligt Toyama Bay, een rustige baai waar het blauwe licht niet wordt veroorzaakt door algen, maar door een ander wezen: de vuurvlieginktvis. In het Hotaru Ika-seizoen, dat jaarlijks plaatsvindt van maart tot juni, wordt de baai overspoeld met miljoenen van deze speciale inktvissen. Ze maken de tocht van de oceaan naar de baai om zich voort te planten en creëren daarmee onbewust een wonderschoon tafereel.

Dichterbij huis dan verwacht
Wist je dat je voor zeevonk niet altijd helemaal naar de andere kant van de wereld hoeft af te reizen? Ook in Nederland komt dit natuurverschijnsel namelijk nog wel eens voor. Langs de Haagse kust licht het water van tijd tot tijd op, maar ook op de Waddeneilanden wordt dit fenomeen met enige regelmaat waargenomen. Struin tijdens een warme zomeravond over een van de Texelse stranden en met een beetje geluk zie jij de zeevonk met eigen ogen. Na zo’n wandeling in het maanlicht ben je met een paar stappen vanaf het strand in dit Natuurhuisje, dat met zijn ligging midden in de natuur een ideale uitvalsbasis vormt.


Bijlagen

Over USP Marketing PR
USP Marketing PR is een onafhankelijk PR bureau gespecialiseerd in toerisme, hospitality en lifestyle. Het bureau is opgericht in 1994 en is gevestigd aan de Brouwersgracht in hartje Amsterdam. USP Marketing PR vertegenwoordigt wereldwijde brands zoals: Emirates Airline, NYC & Company, Airbnb, Essential Costa Rica, Las Vegas Convention and Visitors Authority, Tourism Authority of Thailand, Japan National Tourism Organization, Airbnb, The Africa Experience, Turkish Airlines, Norwegian Cruise Line & Taiwan Tourism Bureau. Voor meer info zie: www.usp.nl 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn