Logo

Jongeren Denktank Coronacrisis gaat Mark Rutte adviseren

“Kom met ideeën” zei premier Rutte in mei tegen de jongeren. Twee jongerenplatformen: Denktank-Y en SER Jongerenplatform, werken vanaf vandaag samen in de Jongeren Denktank Coronacrisis. Op 14 september lanceren ze een app waarin jongeren samen oplossingen bedenken voor problemen waar ze in tijden van corona tegenaan lopen, bij hun werk, opleiding of huisvesting. Die worden gebundeld in een advies dat de premier aan het einde van het jaar krijgt aangeboden.

“Een advies door, voor én over jongeren, dat wordt de kracht van dit advies. Daarom roep ik elke jongere in Nederland op om met ons online het gesprek aan te gaan over de ervaren kansen en belemmeringen door de coronacrisis.” Maurice Knijnenburg, voorzitter Nationale Jeugdraad en voorzitter SER Jongerenplatform.

Denktank-Y en SER Jongerenplatform

De jongerenplatformen hebben al veel werk verricht. Denktank-Y, voortgekomen uit Coalitie-Y, heeft input verzameld van jongeren voor adviezen over onderwijs, inkomen, wonen, klimaat en participatie. De adviezen zijn voorgelegd aan Kamer- en kabinetsleden. Het SER Jongerenplatform heeft de verkenning “Hoge verwachtingen” gepubliceerd en levert een bijdrage aan de ‘volwassen’ Denktank Coronacrisis. Naast de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC) blijven Denktank-Y en SER Jongerenplatform ook zelfstandig functioneren. De JDC zal voortbouwen op het werk van Denktank-Y en het SER Jongerenplatform en wordt hierbij ondersteund door de SER. De JDC is politiek onafhankelijk. Alle politieke jongerenorganisaties worden geïnformeerd over de samenwerking en uitgenodigd om deel te nemen.

Online gesprek

Op 14 september lanceert de JDC een app waarmee jongeren tussen 16 en 35 jaar online met elkaar in gesprek kunnen. Alle jongeren, dus werkend, werkzoekend, scholier, studerend of zoekend naar een huis. De JDC wil horen hoeveel last jongeren hebben van de coronacrisis, en welke ideeën ze hebben om die last te verminderen. De app is anoniem. In de eerste vragenronde gaat het over het werk of de opleiding en de huisvesting voor jongeren, de belemmeringen die corona met zich meebrengt en welke oplossingen jongeren hiervoor kunnen bedenken. Daarnaast zal gevraagd worden naar de kansen die deze periode hen brengt en wat jongeren nodig hebben om deze kansen te blijven benutten na de crisis. In een latere ronde werken de jongeren samen verder aan de aangedragen ideeën.

De app is gratis te downloaden in de app store. Meer informatie over de app is te vinden op https://www.ser.nl/oppapp

Ik steun dit initiatief van harte. Ik roep graag de jongeren op te reageren op de app, zodat zij met elkaar echt goede plannen kunnen maken!” Mariette Hamer, voorzitter SER. 

Resultaten bespreken met het kabinet

Naast onderwijs, werk en wonen, zal het gesprek in de app gaan over klimaat, gelijke kansen, mentale gezondheid en de ‘grote’ stappen in je leven (trouwen, huis kopen, kinderen krijgen). Tussentijdse resultaten worden door de JDC met het kabinet besproken. In december verwacht de JDC een advies aan het kabinet te kunnen presenteren.

Verkenning “Hoge verwachtingen”

Het SER Jongerenplatform voerde vorig jaar een verkenning uit naar de situatie van jongeren. De weg van jongeren naar een zelfstandig bestaan verloopt trager dan voorheen. Jongeren stellen mijlpalen in hun leven steeds meer uit. Ze blijven langer thuis wonen, werken steeds vaker en langer via een tijdelijk contract en stellen het starten van een gezin uit. Jongeren met voldoende hulp vanuit een breed netwerk profiteren veel meer van alle kansen ten opzichte van jongeren die niet over zo’n netwerk beschikken. Die onzichtbare muur tussen deze twee groepen wordt steeds hoger en is niet goed voor onze economie, want jong talent blijft zo onbenut en het verscherpt de tweedeling in de samenleving. De coronacrisis heeft de knelpunten verdiept. Ook constateerde het SER-Jongerenplatform in de verkenning een hoge mentale druk onder jongeren. De verwachting is dat deze nog zal toenemen. Het is bijvoorbeeld nu lastiger voor jonge starters op de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de ernst en duur van de crisis zullen meer afgestudeerde jongeren langer geen baan kunnen vinden. En jongeren die al langs de zijlijn staan (bijvoorbeeld omdat ze een gezondheidsbeperking hebben) vinden minder makkelijk een baan. Jongeren hebben vaker een flexibel arbeidscontract en daarmee minder zekerheid over werk en inkomen. Jonge ondernemers maken hebben vaak nog maar weinig kapitaal kunnen opbouwen en kunnen dus moeilijker overeind blijven. Ze maken zich ook zorgen over het behoud van hun personeel.


SER  |  Bezuidenhoutseweg 60  |  Postbus 90405  |  2509 LK Den Haag  |   www.ser.nl


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn