Logo

Nieuwe campagne leert Noord-Hollanders drugsproductie te herkennen


Driekwart Noord-Hollanders met kennis over drugslab meldt dit niet bij politie

Driekwart van de Noord-Hollanders die kennis of vermoedens heeft van een drugslab, meldt dit niet bij de politie. Hennepkwekerijen worden door 72% van de mensen niet gemeld. Dit blijkt uit onderzoek naar de meldingsbereidheid van drugsproductielocaties in Noord-Holland. De politie heeft meldingen hard nodig om de toenemende drugsproductie te bestrijden. Vandaag gaat een bewustwordingscampagne van start die laat zien welke alledaagse dingen de aanwezigheid van een drugslab of hennepkwekerij kunnen verraden.

XTC, amfetamine en hennep: drugsproductie in Noord-Holland neemt een vlucht. Zowel het aantal hennepkwekerijen als drugslabs is hier de afgelopen jaren sterk gegroeid, blijkt uit politiecijfers. In 2020 zijn er tot en met juni al 6 drugslabs en 7 opslaglocaties aangetroffen, tegen 4 drugslabs en 4 opslaglocaties in 2019.

Gevaren
De productie van drugs, en de criminelen die zich daarmee bezighouden, zijn levensgevaarlijk, waarschuwt Martine Goosens, projectleider productielocaties drugs. ‘Brand, explosies, giftige stoffen, geweld en afpersing; drugsproductie vormt een reële bedreiging voor de veiligheid in de wijk.’ Drugscriminelen worden volgens haar bovendien steeds brutaler: ‘We zien naast buitengebieden en op bedrijventerreinen, steeds vaker labs en kwekerijen middenin woonwijken.’

Om deze levensgevaarlijke criminaliteit een halt toe te roepen, heeft de politie de hulp van oplettende burgers hard nodig om vermoedens te melden. Ruim 80 procent van inwoners van Noord-Holland zou zo’n XTC-lab in de buurt echter niet herkennen, blijkt uit het onderzoek onder ruim 1.300 respondenten uit Zaanstad. ‘Meer dan 40 procent van hen weet ook niet hoe een hennepplantage herkend kan worden, zegt onderzoeker Shanna Mehlbaum.

Signalen
Busjes die ’s nachts af en aan rijden, geblindeerde ramen, blauwe plastic vaten: ‘Sommige signalen van drugsproductie zijn vrij opvallend’, zegt Goosens. Andere tekenen zijn een stuk subtieler: ‘Zo kan een sterke geur van wasverzachter betekenen dat men probeert een chemische lucht te verbloemen.’ Bijna een kwart van de respondenten uit het Zaanse onderzoek gaf aan weleens weet of een vermoeden te hebben gehad van een drugsproductielocatie, maar bijna driekwart daarvan heeft dat niet gemeld. ‘Mensen voelen zich niet zeker genoeg van hun zaak – hebben geen of onvoldoende bewijs – en zijn dan terughoudend om melding te doen’, zegt onderzoeker Melhbaum. Ook angst voor wraak door de drugsproducenten houdt mensen tegen, zo wijst het onderzoek uit. Melden kan natuurlijk altijd via de politie, maar ook via Meld Misdaad Anoniem’, benadrukt Goosens. ‘Zo help je de overheid verder onderzoek te doen, indien nodig optreden, en de drugsproductie in Noord-Holland een halt toe te roepen.’

Campagne
Om Noord-Hollanders alert te maken waar precies op te letten, staan vanaf vandaag alle signalen en verschijningvormen online en worden burgers hier via een bewustwordingscampage op social media op gewezen.


Bijlagen

Over project NH Drugs Alert

NH Drugs Alert is een initiatief van samenwerkende overheidspartners, waaronder gemeenten en politie, met medewerking van Meld Misdaad Anoniem. De doelstelling van NH Drugs Alert is om het bewustzijn rondom productielocaties van drugs te vergroten. Het vervaardigen van hennep, XTC of andere vormen van (synthetische) drugs brengt ernstige gevaren met zich mee voor de mens en de natuur en heeft bovendien een sterke aantrekkingskracht op andere vormen van criminaliteit. Niet iedereen is zich daarvan bewust. Ook niet iedereen weet hoe de productie van drugs herkend kan worden. Wat zijn mogelijke signalen? En hoe en waar kan daarvan melding worden gemaakt? Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de mensen wel eens vermoedens heeft gehad dat sprake is van de productie van drugs. Ruim 70% van die mensen heeft daarvan geen melding gemaakt. Daar wil NH Drugs Alert iets aan doen. Door het geven van voorlichting en het ontwikkelen van campagnes willen we mensen bewust maken van de risico’s en gevaren en motiveren om melding te doen bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. Zodat we ons samen sterk maken voor een veilige samenleving.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn