Logo

Studenten Fontys Hogeschool ICT gaan online op cyberjacht naar de vlag

Zaterdag is het zover. Dan vindt de tweede nationale editie van Challenge the Cyber plaats. Tijdens dit event gaan 150 ICT-studenten van verschillende onderwijsinstellingen de strijd aan om zoveel mogelijk vlaggen te veroveren; capture the flag is het devies. Ook studenten van Fontys Hogeschool ICT Eindhoven en Tilburg gaan op vlaggenjacht. Vanwege corona dit jaar niet op locatie, maar vanuit de eigen studentenkamer. Dat mag de pret en de winnaarsmentaliteit niet drukken: “We gaan voor de top 1!” 

Eerst maar even uitleggen wat een capture the flag event is. Chris van ’t Hof, cybersecurityspecialist, schrijver van het boek Helpende Hackers én aanstaande zaterdag dagvoorzitter: “Capture the flag vindt zijn oorsprong in de militaire wereld en is door hackers vertaald naar een cyber-omgeving. In eerste instantie met als doel elkaars systemen te hacken, inmiddels geëvolueerd tot het oplossen van verschillende digitale puzzels die leiden naar een unieke code: de vlag. Hoe eerder een team deze puzzels oplost, hoe meer punten. Het winnende team wint naast de trofee ook een cyberbootcamp van een week, waarin de studenten slimme ins en outs leren van professionals uit het bedrijfsleven.”  

Persoonlijk contact mist, spanning blijft
Fontys Hogeschool ICT is vertegenwoordigd met studenten in zowel de junior- als de seniorcategorie. Robin van den Hurk is teamcaptain van het seniorenteam en Henne van der Vegt voert de junioren aan. Allebei waren ze ook vorig jaar van de partij: in Nederland en tijdens de internationale competitie in Roemenië. “Dat internationale event gaat dit jaar vanwege corona niet door. Natuurlijk is dat jammer, net als dat het jammer is, dat we dit jaar niet allemaal in Zoetermeer spelen, maar het is niet anders”, aldus een nuchtere Henne.  

Robin valt bij: “Tijdens zo’n event leer je veel mensen kennen die dezelfde interesses delen. Hartstikke leuk. Dat persoonlijke contact mis je nu wel, maar de competitie blijft hoe dan ook spannend. Met puzzels op verschillende niveaus, zodat het voor iedereen een uitdaging blijft.” Dat beide Fontys-studenten zich willen specialiseren in cybersecurity mag geen verrassing heten. Robin: “Al mijn hele leven ben ik hierin geïnteresseerd. Dus toen ik zag dat Fontys Tilburg deze specialisatie biedt, was de keuze snel gemaakt.”  

Realistisch antwoord op IT-optimisme
Ron Mélotte is een van die docenten boordevol fascinerende leerstof, met name op het vlak van cybersecurity. Als een van de initiatiefnemers (op persoonlijke titel, binnen een vierkoppig kernteam én met veel steun van betrokken studenten als Robin en Henne) ziet hij in dit evenement niet alleen mooie manier om kennis en vaardigheden te verhogen, maar ook om ook cybersecuritytalent naar boven te doen drijven.  

Hard nodig, aldus Ron: “Wereldwijd moet alles digitaal, alleen is er een schrijnend tekort aan mensen -mannen en vooral vrouwen- die de veiligheid hiervan kunnen waarborgen. De omstreden corona-app is hier volgens Mélotte een goed voorbeeld van. “Minister Hugo de Jong had duidelijk last van IT-optimisme, waardoor vragen over veiligheid en privacy achterwege bleven. Juist dat zijn belangrijke vraagstukken die wij in ons vakgebied proberen op te lossen. Deze challenge is ook daar een mooie oefenvijver voor.” 

Wie gaat winnen?
Terug naar zaterdag 27 juni. Hoe zien Robin en Henne hun winkansen? Robin: “We hebben zeker voordeel van de deelname van vorig jaar. Ik heb daarom ook zoveel mogelijk ervaringen met de rest van het team gedeeld. Hopelijk plukken we daar straks de vruchten van”. Henne durft een stapje verder te gaan: “De concurrentie is stevig, maar wij hebben als voordeel dat er maar zes juniorenteams zijn. Inderdaad, daardoor zitten we altijd in de top 10. Maar ik ga liever voor de top 1!’  

Volg het op de voet! 

Het wedstrijdverloop zaterdag volgen? Via  deze link word je tussen 11:00 en 16:00 uur elk uur op de hoogte gehouden! 

 


Over Fontys Hogeschool ICT
In de ICT gaan ontwikkelingen razendsnel. Nieuwe ideeën en producten kunnen blijven bestaan, maar ook snel achterhaald zijn. De toekomst is onvoorspelbaar. Wij bieden jou daarom een stevige basiskennis, waarop je in de toekomst kunt terugvallen. Na je basis bepaal je zelf waarin je je wilt specialiseren: we geven je vele mogelijkheden. Ons onderwijs sluit zo dicht mogelijk aan bij de praktijk. Dat kan door onze intensieve samenwerking met ruim 100 gerenommeerde ICT- bedrijven. Na je studie bezit je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om in je beroep goed te kunnen functioneren. Meer informatie: https://fontys.nl/hbo-ict/ .


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn