Logo

Van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021 presenteert het Groninger Museum (Nederland) de eerste internationale tentoonstelling ooit over The Rolling Stones. The Rolling Stones – Unzipped, delivered by DHL, toont honderden objecten uit het persoonlijke archief van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood. Tentoonstellingstickets zijn vanaf oktober 2020 te reserveren via de website van het Groninger Museum.

The Rolling Stones: “We zijn erg trots op deze tentoonstelling. We willen iedereen die komt kijken meenemen op een reis door onze geschiedenis om te ervaren en beleven hoe het is om onderdeel te zijn van The Rolling Stones. We hopen dat iedereen ervan gaat genieten.”

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum: “We zijn ongelooflijk blij dat we de Rolling Stones, ondanks deze onzekere tijden als gevolg van de coronapandemie, naar Groningen kunnen brengen en hopen dat het verhaal van dit vierkoppige culturele fenomeen mensen volop zal inspireren. Wij zullen er alles aan doen om alle bezoekers een bijzondere beleving te bieden waarbij de veiligheid voorop staat.”

Europese primeur voor Groningen
Na Londen, de Verenigde Staten en Azië gaat de expositie in vernieuwde vorm door Europa touren, met de primeur voor Groningen. The Rolling Stones – Unzipped toont ruim 400 originele objecten uit de verzameling van de Stones. Niet alleen instrumenten en stage designs, maar ook zeldzame audiofragmenten en videomateriaal, persoonlijke dagboeken, iconische kostuums, postermateriaal, albumcovers en zelfs hun Londense studio en het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen.

Aangevuld met uniek filmmateriaal en interactieve technologie, geeft de tentoonstelling een uitzonderlijk uitgebreide inkijk in 50 jaar geschiedenis van de band en de carrières van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood. Centraal staat het muzikale erfgoed dat de Rolling Stones van een bluesband in de jaren 60 deed uitgroeien tot de inspirerende culture iconen. Fans kunnen in de tentoonstelling door de unieke erfenis van de band reizen, eindigend met een speciale slotervaring die de bezoeker in een iconisch Stones-moment brengt via de multidimensionale Dolby Atmos Sound-technologie, gefaciliteerd door PMC (The Professional Monitor Company).

De Rolling Stones hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de populaire cultuur wereldwijd. Deze tentoonstelling geeft aan de hand van het persoonlijke archief van de band een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Ook de bredere context van decennia culturele historie komt aan bod, met materiaal van kunstenaars, ontwerpers, artiesten en schrijvers: van Andy Warhol, Shepard Fairey, Alexander McQueen en Ossie Clark tot Jeff Koons en Martin Scorsese.

Aangepaste maatregelen
Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te bieden om de expositie te zien, is het museum tijdens de tentoonstelling dagelijks geopend en worden de openingstijden verruimd. Tickets kunnen alleen online worden gekocht en voor een bepaald tijdslot. Ook zal het publiek vaste routes moeten volgen in het museum. De openingsdata en -tijden blijven onder voorbehoud van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het museum houdt zich aan de landelijke richtlijnen vanuit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Museumvereniging.

Over het Groninger Museum
Het Groninger Museum is hét museum voor kunst, design en kunstgeschiedenis in Groningen en een van de grotere musea in het noorden van Nederland. Sinds 1994 is het museum ondergebracht in een iconisch, postmodern gebouw van de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini. De Rolling Stones-tentoonstelling is een logisch vervolg op de spraakmakende en succesvolle expositie David Bowie is (11 december 2015 tot en met 10 april 2016), die in Groningen door ruim 200.000 mensen werd bezocht. De tentoonstelling startte in 2013 in het Victoria and Albert Museum in Londen en reisde daarna de wereld over, waaronder naar het Groninger Museum.
www.groningermuseum.nl

 


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn