Logo

Naturalis en Natuurmonumenten werken samen aan (kennis over) biodiversiteit 

Naturalis en Natuurmonumenten gaan samenwerken. Samen gaan ze de kennis over biodiversiteit onder Nederlanders vergroten. En bij onderzoeken naar biodiversiteit werken boswachters, onderzoekers én publiek samen om de natuur beter te kunnen beschermen. 

Biodiversiteit staat wereldwijd onder druk. In Nederland is nog maar 15 procent van de oorspronkelijke natuur over. ‘Het is een van de grootste crises van deze tijd die per direct aangepakt moet worden. Meer onderzoek en meer begrip van het publiek over dit onderwerp helpt daarbij,’ zegt Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center.

Kennis als basis van natuurbescherming

Marc van den Tweel, algemeen directeur bij Natuurmonumenten is blij met de samenwerking: “Biodiversiteit; dat netwerk van al die soorten die elkaar nodig hebben, is van grote invloed op de lucht die wij inademen, het water dat wij drinken, het voedsel dat wij eten. Bovendien geeft de natuur ons rust, ruimte en ontspanning. We merken juist in deze onzekere tijden hoezeer we de natuur nodig hebben. Maar nog te vaak wordt natuur als iets vanzelfsprekends gezien, terwijl soorten sneller uitsterven dan ooit. Het vergroten van kennis over biodiversiteit is van groot belang bij de bescherming van natuur. Als je weet dat op een zomereik meer dan 400 soorten kunnen leven, kijk je voor altijd anders naar zo’n boom. Elke plant heeft zijn waarde, elk dier is uniek, en alleen samen kunnen ze bestaan. Dat besef, dat is de basis van natuurbescherming. Samen met Naturalis gaan we hier aan werken.” 

Meer onderzoek met hulp van publiek

De samenwerking is logisch, want Natuurmonumenten én Naturalis maken zich samen sterk voor het versterken van biodiversiteit, juist in Nederland. Enige verbintenis tussen de twee organisaties was er overigens al: wetenschappelijk directeur en Naturalis-onderzoeker prof. Koos Biesmeijer is tevens bestuurslid van Natuurmonumenten. Biesmeijer: “Ik ben enorm blij dat we deze samenwerking nu verder gaan vormgeven. We kunnen de Nederlanders nog beter laten zien hoe wonderschoon, belangrijk én kwetsbaar de natuur is. In het nieuwe Naturalis tonen we bezoekers het mooiste uit de natuur. Men kan kennis opdoen door te doen en ontdekken. In de gebieden van Natuurmonumenten kunnen mensen de natuur “live” beleven.” De samenwerking helpt ook bij de onderzoeken die Naturalis doet: “Natuurmonumenten is een van Nederlands grootste verenigingen en Naturalis maakt veel gebruik van ‘citizen science’, onderzoeken waarbij we de hulp van het publiek vragen. Met Natuurmonumenten en haar achterban aan onze zijde kunnen we deze onderzoeken voortzetten en flink uitbreiden. We beginnen met een onderzoek naar paardenbloemen. Hieraan kunnen alle kinderen die lid zijn van OERRR mee doen. Meer informatie hierover volgt binnenkort. 

Van elkaar leren

Van den Tweel: “We richten ons niet alleen op publiek. Ook onderling gaan boswachters en wetenschappers aan de slag om van elkaar te leren. Veel onderzoeken die Naturalis doet zijn van grote waarde voor ons dagelijks werk. Naturalis brengt bijvoorbeeld op dit moment de hele biodiversiteit van Nederland in kaart. Een gigantisch project, onder de naam Arise, waarmee de onzichtbare biodiversiteit, zichtbaar gemaakt wordt. Hoe beter we weten wat er allemaal leeft in ons land, hoe beter we die soorten kunnen beschermen. Zo’n onderzoek helpt ons enorm." 

Over Naturalis Biodiversity Center

Naturalis is hét kenniscentrum van biodiversiteit in Nederland. Wil je meer weten over biodiversiteit: bezoek dan, zodra het weer mogelijk is, het nieuwe Naturalis. Naturalis Biodiversity Center heropende zaterdag 31 augustus 2019 na een volledige verbouwing. In iets meer dan een half jaar ontving Naturalis al 430.000 bezoekers. Ondanks dat Naturalis vanwege het coronavirus zijn deuren heeft gesloten, kunnen bezoekers de natuur thuis en online blijven ontdekken. Nu met een virtueel museumbezoek, maar ook met andere activiteiten.

Over Natuurmonumenten 

Natuurmonumenten is dé beweging van natuurliefhebbers in Nederland met meer dan 700,000 leden en donateurs en meer dan 200,000 kinderen die OERRR lid zijn, en beschermt en versterkt de natuur, de biodiversiteit en het landschap in Nederland.

 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn