Logo

Welke wereld willen we na corona? Dat is de centrale vraag in het nieuwe boek ‘Als risico’s viraal gaan. Welke wereld na corona?’ van professor en socioloog Dirk Geldof (Universiteit Antwerpen & Kenniscentrum Gezinswetenschappen Odisee).

           
Professor en socioloog Dirk Geldof (foto: ©UAntwerpen)

Nieuwe normaliteit creëren
‘Het is de hoogste tijd om de blik terug te verruimen, en niet meer alleen op de besmettingscijfers en de moeizame afbouw van de lockdown maatregelen te focussen. De vraag is immers niet hoe we van noodtoestand terug naar normaliteit gaan, maar welke nieuwe normaliteit we vandaag creëren?’, stelt Dirk Geldof.

Welke lessen trekken we, nu we nog geruime tijd met het coronarisico moeten leven? De coronakeuzes van vandaag bepalen immers onze samenleving van morgen. Het boek ‘Als risico’s viraal gaan’ analyseert de sociale en maatschappelijke impact van de coronacrisis, maar vooral: het geeft een eerste reflectie op de impact voor morgen. Dat doet socioloog Dirk Geldof aan de hand van vier basisvragen:  

  1. Wat? (is ons overkomen?)
  2. Hoe is de coronacrisis geënsceneerd? Of wat leert corona ons over onze risicomaatschappij?
  3. Hoe verandert de coronacrisis onze samenleving vandaag?
  4. Welke wereld (willen we) na de coronacrisis?

Dirk Geldof’s boek zet aan tot nadenken: we hebben nu immers nood aan reflecties én aan keuzes voor morgen. Want die andere normaliteit van morgen geven we vandaag vorm. 

FLAPTEKST  ‘Als risico’s viraal gaan. Welke wereld na corona?’

Welke wereld willen we na corona? Hoe gaan we van noodtoestand naar normaliteit? Wat wordt de nieuwe normaliteit? Welke lessen trekken we, nu we nog geruime tijd met het coronarisico moeten leven?

De coronacrisis zette onze samenleving en onze vanzelfsprekendheden on hold. Scholen en universiteiten, cafés en restaurants, winkels en cultuurhuizen, bedrijven en sportstadia sloten. Thuiswerk werd voor velen het nieuwe normaal. Sociaal contact ging nog meer digitaal. We botsten op de grenzen van gezondheidszorg en ouderenzorg.

Deze coronacrisis verandert onze samenleving, meer dan we al beseffen. Pas nu beginnen we de impact te zien: sociaal, economisch, technologisch, politiek, menselijk.

Corona confronteert ons met de paradox van onze risicomaatschappij. Nog nooit was Europa zo rijk en technologisch zo ontwikkeld, maar nog nooit zo kwetsbaar.

De coronakeuzes van vandaag bepalen onze samenleving morgen. Als risico’s viraal gaan analyseert hoe we risico’s produceren en normaliseren, van corona tot klimaat. Het verkent hoe de wereld er kan uitzien na corona, en waarom ze er anders moet uitzien. Want hoe we met risico’s omgaan, is een van de sleutelvragen van de 21ste eeuw.

REVIEWS

'De snelle keuzes van vandaag bepalen de toekomst van morgen. Dat vraagt om snelle intellectuele reflectie op wat ons te doen staat. Dirk Geldof levert deze vanuit het perspectief van de risicomaatschappij. Hij waarschuwt voor verscherping van de ongelijkheid en pleit voor koppeling van de wederopbouw aan de klimaatcrisis. We staan voor een periode van zowel het toestaan als het serieus nemen van risico's. We herontdekken zo de maakbaarheid van de samenleving - we zullen wel moeten.'

Prof. Dr. Hans Boutellier, bijzonder hoogleraar Polarisatie en Maatschappelijke Veerkracht, Vrije Universiteit Amsterdam & wetenschappelijk adviseur Verwey-Jonker Instituut 

‘Dirk Geldof stelt vooral erg pertinente vragen, waarop we in de komende tijd als maatschappij en mondiale samenleving antwoorden zullen moeten zoeken. Dat zal bepalen in hoeverre een paradigmawissel die al in de maak was, versneld of vertraagd zal worden.’

David Criekemans, Hoofddocent Internationale Politiek, Universiteit Antwerpen 

OVER DE AUTEUR

Dirk Geldof is deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen en senior onderzoeker aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee). Hij is lector aan de opleiding Gezinswetenschappen (Odisee) en Sociaal Werk (Karel de Grote Hogeschool). Hij publiceerde eerder Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert en Onzekerheid. Over leven in de risicomaatschappij.

Boekgegevens

Dirk Geldof |  Als risico’s viraal gaan. Welke wereld na corona? | Leuven/Den Haag, Acco, 150 p. 9789463799041 (boek), 9789463795944 (e-book)

In voorverkoop vanaf 11/05/2020.

Verschijnt als e-book in de week van 18 mei, in print begin juni.

Meer info: https://www.accouitgeverij.nl/winkel/als-risicos-viraal-gaan


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn