Logo

Turning Tables: Internationale steun tijdens een economische crisis? | Dinsdag 19 mei 11:00 uur | De Balie

Nederland moet 1 miljard euro ter beschikking stellen voor de bestrijding van de coronacrisis in ontwikkelingslanden in bijvoorbeeld Afrika. Dat stelde de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) maandagmorgen in een advies aan het kabinet. Hoe kijken we hier in Nederland naar? Wringt het om internationale steun te bieden terwijl we zelf kampen met enorme tekorten? Of kunnen we de mondiale economische problemen alleen met vereende internationale kracht het hoofd bieden? De Balie-programmamaker Anne-Marijn Epker en Bahram Sadeghi gaan in gesprek met internationale betrekkingen-experts Han ten Broeke en Mirjam van Reisen.

In deze eerste aflevering van de nieuwe reeks "Turning Tables" van Oxfam Novib en De Balie onderzoeken we waar in deze unieke situatie ons belang ligt: bij onszelf of bij de internationale gemeenschap? Of kun je die tweedeling helemaal niet maken? 

Mirjam van Reisen is Professor International Relations, Innovation and Care aan Tilburg University en Professor Computing for Society aan Leiden University. Ze is lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en voorzitter van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking (COS) van de AIV.

Han ten Broeke is voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD. In de Tweede Kamer was hij onder andere woordvoerder voor Buitenlandse Zaken. Momenteel is hij directeur Politieke Zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Turning Tables
De huidige mondiale crisis veroorzaakt door het coronavirus legt opnieuw de grote ongelijkheden in de wereld bloot. Armoede ligt wereldwijd voor velen op de loer. Tegelijkertijd staan we op een kruispunt in de geschiedenis om het radicaal anders te doen. De besluiten die overheden en internationale organisaties de komende maanden nemen, zullen de toekomst bepalen. De Balie en Oxfam Novib slaan in de reeks ‘Turning Tables’ de handen ineen om duiding te geven aan de ongekende uitdagingen maar ook aan de unieke kans die voor ons ligt.

    


Bijlagen

De Balie produceert programma’s over kunst, cultuur en politiek. In vijfendertig jaar is De Balie uitgegroeid tot een fenomeen op het gebied van spraakmakende ontmoetingen, films en kunstprojecten. De Balie heeft een vast team van professionele programmamakers die het publieke gesprek stimuleren en ruim baan bieden aan vrije geesten en nieuwe denkbeelden. Voor meer informatie en het hele programma: www.debalie.nl. 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn