Logo

BOEKBERICHT

2 juni verschijnt bij Uitgeverij JEA

 

WIEL EN RUPS

Voertuigen van de landmacht 1945  - 2015

Sander Ruys

 

Tot 1 november 1945 werd het grootste deel van het 
Nederlandse leger bevoorraad en verzorgd door de geallieerden. 
Na die datum moest de landmacht voor zichzelf zorgen.

Wiel en rups behandelt de naoorlogse motorisering en mechanisering van de Koninklijke Landmacht. Jeeps, vrachtauto’s, motorfietsen, auto bussen, pantservoertuigen, geschut, bouwmachines, opleggers en aanhang wagens: alles wat kon en kan rijden passeert de revue.

Van de bekende DAF- vrachtauto’s tot de Dodge weapon carrier, van de AMX-lichte tank tot de Leopard 2. Ook is er aandacht voor veel bijzonder materieel, waar onder brandweervoer tuigen en voertuigen voor de explosievenopruiming, de Militaire Colonnes en de Cantine dienst. Ook de vordering van civiele voertuigen en de kenteken registratie komen aan bod. Het is het verhaal van de soms moeizame uitbreiding en modernisering van een wagenpark dat op zijn hoogte punt meer dan 50.000 voertuigen telde. Schema’s, tabellen en bijlagen met overzichten en honderden prachtige foto’s maken dit boek compleet. 

Sander Ruys (1952) heeft een grote interesse in de krijgsmacht van na de Tweede Wereldoorlog. Hij is in 1973 begonnen met het aanleggen van een privé-archief van Nederlandse militaire voertuigen. 

Wiel en rups verschijnt in de reeks publicaties van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).  

Wiel en rups. Voertuigen van de landmacht 1945 - 2015 | Sander Ruys | ISBN 9789082471762 | Gebonden | 560 pagina's | € 59,95 |  2 juni 2020 

                                              


Over JEA

De geschiedenis van Joh. Enschedé Amsterdam op boekengebied gaat terug tot 1703. Dat jaar trad grondlegger Izaak Enschedé toe tot het gilde van boekdrukkers in Haarlem. Zijn bedrijf groeide in de eeuwen daarna uit tot de huisdrukker van de Nederlandse staat en verwierf daarmee wereldfaam. Joh. Enschedé is door de eeuwen heen altijd boeken blijven uitgeven en drukken. Het Amsterdamse deel van de onderneming is sinds enkele jaren geheel zelfstandig. Er werken meer dan 100 mensen.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn