Logo

Persbericht

Abbott’s COVID-19 antilichaamtest met CE markering is met onmiddellijke ingang beschikbaar in Nederland

Hoofddorp, 6 mei 2020Abbott kondigt aan dat het begin vorige week CE-markering IVD-richtlijn (98/79/EG) heeft ontvangen voor een laboratorium bloedtest, die het antilichaam IgG opspoort dat aangeeft of iemand met het coronavirus werd geïnfecteerd (COVID-19). Het testen op antilichamen is een belangrijke volgende stap en toont aan of iemand al eerder was besmet. Het geeft wetenschappers meer inzicht in het virus, inclusief hoe lang antilichamen in het lichaam blijven en of ze immuniteit bieden. Deze kennis kan helpen bij het ontwikkelen van behandelingen en vaccins.

“Abbott concentreert zich voornamelijk op het zo snel mogelijk op de markt brengen van COVID-19-testen om de pandemie helpen te bestrijden”, zegt Patrick Heil, Managing Director van Abbott’s diagnostics divisie in de Benelux. “We zijn trots dat we de antilichaamtesten onmiddellijk én in grote hoeveelheden kunnen leveren om zo te helpen een beter inzicht te krijgen wie al geïnfecteerd werd met het virus. Dit moet bijdragen aan meer vertrouwen als we ons leven weer gaan oppakken.”

Uitbreiden van testcapaciteit
Moleculaire tests sporen het SARS-CoV-2 virus op, waar antilichaamtests bepalen of iemand voorheen besmet was met het virus.

De SARS-CoV-2 IgG-test van Abbott detecteert het IgG antilichaam, een eiwit dat het lichaam aanmaakt in de latere fases van de besmetting. Het blijft mogelijk maanden of zelfs jaren na het herstel nog aanwezig. De test laat een specificiteit en sensitiviteit zien van meer dan 99 procent, 14 dagen of langer nadat de eerste symptomen zich voordoen.

De IgG antilichaamtest van Abbott zal in eerste instantie uitgevoerd worden op de ARCHITECT® i1000SR en i2000SR Immunoassay analyzers* van Abbott. ARCHITECT is wereldwijd één van de meest gebruikte testsystemen in laboratoria en is al decennia lang op de markt. Meer dan 50 van deze instrumenten zijn in gebruik bij Nederlandse laboratoria. De instrumenten kunnen tot 100-200 testen per uur uitvoeren.

Abbott is de Europese productie van de antilichaamtesten aanzienlijk aan het opschalen en zal uitbreiden voor beschikbaarheid op Alinity™ i analyzers. Abbott breidt binnenkort ook haar laboratoriumtesten op antilichamen uit naar het testen op detectie van het antilichaam IgM.

* All ARCHITECT analyzers are Class 1 laser products.

Het UMC Groningen (UMCG) is een van de eerste ziekenhuizen die de test ontvangen heeft en is bezig met de afronding van de validatie. Viroloog Bert Niesters van het UMCG is beschikbaar om vragen te beantwoorden over de antilichamentest en het gebruik hiervan.


Bijlagen

Voor meer informatie, beeldmateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Marjolein van Aarle of Evi van Lieshoud van LEWIS:
Tel: +31 40 235 46 00
E-mail: [email protected] of [email protected]