Donderdag 2 april 2020

Dit is een nieuwsbrief van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), die we (voorlopig) elke werkdag versturen. In deze nieuwsbrief vind je de laatste stand van zaken betreffende onze werkzaamheden. Voel je vrij deze informatie zoveel mogelijk te delen in je eigen netwerk en met je partners in de zorg.

Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen opgericht

Om de sterk groeiende vraag aan geneesmiddelen op de intensive care voor de behandeling van coronapatiënten het hoofd te bieden, gaat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) de coördinatie van de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen landelijk organiseren. Dat hebben NVZA, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU), Bond van Groothandelaren in het Farmaceutische Bedrijf (BG Pharma), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met elkaar afgesproken in opdracht van VWS.

Het LCG onderhoudt dagelijks contact met ziekenhuisapotheken en groothandels om een accuraat beeld te houden van de medicijnvoorraad en grondstoffen voor geneesmiddelen. Deze middelen worden veelal door ziekenhuizen ingekocht bij groothandels. Een deel kan ook door ziekenhuisapotheken zelf worden bereid. Daarnaast helpt het LCG ook bij het vergroten van de beschikbaarheid van deze medicijnen vanuit het buitenland. Tot slot beoordeelt het LCG of ziekenhuisapotheken zelf extra medicatie kunnen bereiden voor de coronapatiënten op de intensive care. Het LCG zal nauw samenwerken met het Meldpunt Geneesmiddelentekorten bij het CBG en de IGJ.

Dagelijkse rapportage

Het LGC heeft met alle ziekenhuizen en groothandels in Nederland afgesproken dat ze zeven dagen per week voor 11.00 uur een overzicht sturen van hun Corona-gerelateerde medicijn- en grondstofvoorraden. Partijen die niet voor 11.00 uur hebben gerapporteerd worden nagebeld. De LGC is dankbaar voor de snelle respons. Zo lag de respons vanuit de ziekenhuizen na één dag al op bijna 90%.

Het LCG monitort de beschikbaarheid van alle geneesmiddelen en grondstoffen die gebruikt kunnen worden in de behandeling van Corona. Daarbij gaat het in het bijzonder om geneesmiddelen die essentieel zijn voor de behandeling van Corona op de intensive care, met name narcosemiddelen, spierverslappers en pijnstillers omdat die essentieel zijn voor de beademing van Corona-patiënten.

NVZA webinar over efficiënt medicijngebruik in de Coronacrisis

Donderdag 2 april (vanavond) om 19.00 uur organiseert de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) een Webinar voor haar leden over de bestrijding van de COVID-19 epidemie. Leden van de NVZA kunnen deze Webinar ook later terugkijken.  

Oproep aan de markt

Het uitgangspunt van het LCG is zoveel mogelijk bestaande structuren intact te houden en te gebruiken. Dat geldt voor alle betrokken partijen. Mochten er in de toekomst redenen ontstaan om daar van af te wijken dan nemen we contact met u op. Ziekenhuizen adviseren we kritische producten te blijven bestellen op de gebruikelijke manier. Indien er een tekort aan een bepaalde verpakkingsgrootte is, schakel dan flexibel over naar een andere verpakkingsgrootte. Neem alleen contact met ons op indien er minder dan drie dagen voorraad in huis is en de reguliere leveranciers het product niet kunnen leveren.


Contact met het LCG

Vragen van de media: [email protected]

Onderwerp suggesties voor deze nieuwsbrief: [email protected]

Alle andere vragen via: [email protected]

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een mail met als onderwerp ‘Afmelden nieuwsbrief’ naar [email protected].