Logo

Onderzoekers TU Eindhoven: ‘Nederland over kantelpunt van aantal besmettingen’

Nederland lijkt over het zogeheten kantelpunt heen van het aantal bevestigde besmettingen. Dat zeggen Eindhovense datawetenschappers die al sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland dagelijks voorspellingen doen van het aantal besmettingen en doden in meerdere landen. Dit betekent dat volgens hen nu sprake is van een afvlakking van nieuwe besmettingen, en dat deze gemiddeld genomen vanaf nu alleen nog maar afnemen. 

De onderzoekers komen tot hun conclusie op basis van de verhouding tussen het aantal bevestigde infecties en het totaal te verwachten maximum dat ze sinds het begin van de uitbraak dagelijks voor Nederland (en anderen landen) berekenen. “Voor de tweede dag op rij komt deze verhouding boven de vijftig procent uit”, zegt Edwin van den Heuvel, hoogleraar statistiek aan de TU Eindhoven die het initiatief tot deze voorspellingen nam met twee collega’s. “Dit betekent dat we nu waarschijnlijk over de helft zijn van het totale aantal gemeten besmettingen. We zijn er nog lang niet, maar we zijn op de goede weg, zoals premier Rutte gisteren zei tijdens zijn persconferentie.” Hun schatting van het uiteindelijke maximum aantal besmettingen in Nederland schommelt nu enkele dagen rond de twintigduizend.

Noord-Brabant
Een dag eerder zagen de onderzoekers het passeren van het kantelpunt al specifiek voor de provincie Noord-Brabant gebeuren, wat overeenkomt met de signalen uit de Brabantse ziekenhuizen dat het aantal nieuwe gevallen afneemt. Ook Spanje lijkt volgens dezelfde berekeningen over het kantelpunt heen.

De onderzoekers onderbouwen deze conclusie met de cijfers uit andere landen, waar ze dezelfde verhouding dagelijks berekenden. “In Italie zagen we omstreeks 24 maart dat deze verhouding boven de vijftig procent kwam”, zegt Van den Heuvel. “In Italië betekende dit het daadwerkelijke begin van de afvlakking en zagen we nieuwe aantallen gemiddeld genomen verminderen.”

Blijven volhouden
Ook konden de onderzoekers aantonen dat vanaf het moment dat de scholen en andere gelegenheden dicht gingen de relatieve snelheid waarmee nieuwe besmettingen van het virus optreden is afgenomen in Nederland. Datzelfde zagen ze in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. “Het lijkt er dus op dat de maatregelen werken”, zegt Van den Heuvel, al haast hij erbij te zeggen dat het zeer belangrijk is om te blijven volhouden en het virus niet de kans te geven terug te slaan. “Ook moeten we nog even afwachten wat het nieuwe testbeleid voor invloed gaat hebben op de cijfers”, zegt Van den Heuvel. “De schatting van het maximum blijft daardoor nog wat onzeker. Net als in Italië kan dit nog wat variëren.”


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn