Logo

Donderdag 13 februari is 'Danstherapie', het eerste Nederlandstalige overzicht van zowel de theoretische grondslagen als de methodische werkwijzen van danstherapie gepresenteerd in Codarts, hogeschool voor de kunsten. 

Cover Danstherapie    

Het eerste exemplaar werd door auteur Nicki Wentholt uitgereikt aan Wilma Franchimon, voorzitter CvB van Codarts, Rutger Engels, rector magnificus Erasmus University Rotterdam en Job Cornelissen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (NVDAT). Nicki: 'Daarmee ondervangen we symbolisch de theorievorming (academische denkwijzen, de kunsten en het werkveld) van danstherapie.' 

Verbetering van de geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven met danstherapie 
Danstherapeutisch werken brengt mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Binnen de danstherapie sluit de therapeut aan bij de fysieke en mentale mogelijkheden van de cliënt, en wordt samen een bewegingsrelatie ontwikkeld.
De auteurs maken duidelijk hoe danstherapie een bijdrage levert aan de verbetering van de geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven. Dit boek is het eerste Nederlandstalige overzicht van zowel de theoretische grondslagen als de methodische werkwijzen van danstherapie. De auteurs geven inzicht in het vak en beschrijven vanuit de praktijk diverse toepassingen van danstherapie in Nederland en Vlaanderen. Het boek geeft daarnaast antwoord op vragen als; Wat is danstherapie? Hoe helpen danstherapeuten cliënten hun leven weer vorm te geven? Hoe gebruiken zij dans, of elementen uit dans? Wat kenmerkt een danstherapeutische relatie? En hoe onderscheidt danstherapie zich van andere lichaamsgerichte therapeutische benaderingen? 

Danstherapie | ISBN 9789492398345 | 300 p. | 1e editie | Paperback | januari 2020 |  € 34,95 

Over de auteurs

Rosemarie Samaritter PhD is al meer dan dertig jaar werkzaam als danstherapeute in de ambulante GGZ. Zij is als onderzoeker verbonden aan de opleiding Master of Arts Therapies aan Codarts in Rotterdam. Zij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de eerste opleiding voor danstherapie en was tevens de eerste voorzitter van de beroepsgroep danstherapie, thans de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (NVDAT). Zij doceert nationaal en internationaal over theorie en methoden binnen de danstherapie en is betrokken bij onderzoek naar werkmechanismen en effecten van danstherapeutische interventies.

Ina van Keulen MaDMT heeft als docent/onderzoeker vaktherapie/ dans- bewegingstherapie meer dan dertig jaar danstherapeuten opgeleid aan Hogeschool Zuyd. Zij heeft de HBO opleiding vaktherapie dans (danstherapie) in belangrijke mate mee gevormd. Binnen het bredere gebied van vaktherapeutische beroepsopleidingen heeft zij de specifieke danstherapeutische methodiek beschreven. Als docent en onderzoeker was zij nauw betrokken bij de ontwikkeling van het landelijke opleidingsprofiel danstherapie.

Nicki Wentholt BDa, Bed heeft als hoofd van de Master of Arts Therapies van Codarts Rotterdam een ruime ervaring met het inrichten van het danstherapie curriculum en de begeleiding van internationale studenten binnen de Nederlandse opleidingscontext. Door haar ruime ervaring als danser, choreograaf en met bewegingsanalyse staat zij garant voor de inbreng van dans in de opleiding. Als bestuurslid en (mede) oprichter van Codarts’ Arts for Health is zij nauw betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve samenwerkingsprojecten tussen opleiding, zorg en klinische praktijk.  


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn