Logo

PERSBERICHT

Tergooi en Bartiméus bekrachtigen samenwerking bij specialistisch oogonderzoek in bijzonder gecombineerd spreekuur.

Tergooi en Bartiméus hebben een pilot gedaan met een uniek gecombineerd spreekuur voor specialistisch oogonderzoek voor patiënten met een verstandelijke beperking.  De resultaten van de pilot zijn zeer positief en beide partijen willen deze samenwerking voortzetten. Daarom ondertekenden Hans den Hollander, voorzitter raad van bestuur Tergooi, Martijn Kanis, oogarts Tergooi en Jopie Nooren, voorzitter raad van bestuur Bartiméus, op woensdag 22 januari een samenwerkingsovereenkomst. 

Het gecombineerde spreekuur 

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (zoals een verstandelijke beperking) ernstige problemen heeft met zien. Deze groep is echter in de reguliere praktijk van oogartsen moeilijk te onderzoeken. Het gecombineerde spreekuur maakt specialistisch oogonderzoek voor deze groep mensen wel mogelijk.  

In een veilige en rustige sfeer doen Bartiméus-deskundigen het specialistisch oogonderzoek in een langzaam tempo. Wanneer er een vermoeden is van een oogheelkundig probleem, wordt de oogarts van het ziekenhuis ter plekke ingeroepen om de diagnose te stellen. 

Dr. M. Kanis, Oogarts, Tergooi: “Cliënten met staar of glaucoom, wat anders onopgemerkt zou blijven, kunnen nu wel worden gediagnosticeerd en behandeld en een passende begeleiding krijgen”. 

Ellie Verstappen, ambulant begeleider bij Bartiméus: “Ik geef veel tijd en aandacht tijdens het onderzoek. Ik leg rustig uit wat er gaat gebeuren en ik kan de cliënt afleiden waar nodig. We doen alles in een langzaam tempo en zo kunnen de oogonderzoeken wél goed uitgevoerd worden.” 

Verbeteren van de kwaliteit van leven 

Steeds slechter kunnen zien grijpt ernstig in op de kwaliteit van leven. Daarbij versterkt een visuele beperking vaak ook de overige beperkingen die mensen kunnen hebben.  

Sylvia was één van de eerste cliënten die het bijzondere spreekuur bezocht. Het oogonderzoek en de oogheelkundige behandeling hebben gezorgd dat zij volop kan blijven doen wat ze graag doet. -> Lees hier het verhaal van Sylvia.


               

 


Bijlagen

Achtergrondinformatie over de samenwerkende partijen

logo Bartiméus

Wij zijn Bartiméus. Wij zijn er voor alle 300.000 mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Ook wanneer zij een meervoudige beperking hebben. Met 1800 medewerkers en 900 vrijwilligers stellen wij alles in het werk om mogelijk te maken dat zij zich kunnen ontplooien. Voor 100%. Dat is ambitieus. Maar voor minder doen we het niet. Wij werken daarbij graag samen met diegenen die persoonlijk of professioneel bij hen betrokken zijn. We doen veel aan onderzoek, diagnostiek en kennisontwikkeling. We begeleiden en adviseren door het hele land en we hebben eigen woonvoorzieningen, scholen en vormen van dagbesteding. Dit alles doen we omdat we geloven in een samenleving waarin iedereen kan meedoen; ook mensen die blind of slechtziend zijn. Want uiteindelijk gaat het niet om hoeveel procent je ziet. Het gaat om hoeveel procent je leeft. Bartiméus. 100% leven. 

- Bartiméus werkt samen met ruim 100 zorgorganisaties. 
- Bartiméus is ISO-gecertificeerd. 
- Bel Bartiméus 088 - 88 99 888 voor al uw vragen over zien en niet-zien. 
- Op www.bartimeus.nl/specialistische-kennis vindt u voorbeelden van onze expertise in de kennisbank  
- Bartiméus is samenwerkingspartner in REA College Nederland en Werkpad BV. 

Bartiméus
Van Renesselaan 30A 
Postbus 1003 
3700 BA Zeist 

 

logo Tergooi

Tergooi richt zich op de patiënten in de regio Gooi en Vechtstreek en is een regionaal ziekenhuis met een focus op acuut klinische zorg. Binnen het zorgnetwerk in de regio neemt Tergooi een centrale plaats in. Tergooi wil hét ziekenhuis van de regio zijn en voor patiënten de eerste keuze in de regio zijn. Tergooi heeft veel oudere patiënten die vaak twee of meer stoornissen of aandoeningen tegelijkertijd hebben (co-morbiditeit). Voor deze patiënten is ook voor minder complexe zorg een bredere behandeling nodig dan in een zelfstandig behandelcentrum (ZBC). Bijvoorbeeld de aanwezigheid van een Intensive Care. Tergooi heeft drie inhoudelijke speerpunten: ouderenzorg, oncologie en hart- en vaatziekten. Meer informatie over Tergooi via Wencke Fassbender 

telefoon: 06 - 53259238
email: wfassbender@tergooi.nl 
www.tergooi.nl 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn