2019 toeristisch topjaar voor Drenthe

 

Voorlopige cijfers CBS tonen stijging in overnachtingen in Drenthe

 

Assen, 15 januari 2020

 

Afgelopen jaar vonden in Drenthe ruim 7,3 miljoen overnachtingen plaats. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van een jaar eerder. De groei in buitenlandse overnachtingen was sterker dan die in binnenlandse overnachtingen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS over de periode oktober 2018 tot en met september 2019. Opvallend is dat voor het eerst sinds lange tijd ook het aantal overnachtingen van kampeerders in Drenthe steeg.

 

Meer buitenlandse gasten in Drenthe

Nederlanders zorgden voor ruim 6 miljoen Drentse overnachtingen (+4%), terwijl buitenlandse gasten 1,2 miljoen overnachtingen in Drenthe doorbrachten (+7%). Met name Duitsers en Belgen voelen zich thuis in onze provincie. Samen vormen zij 85% van alle buitenlandse overnachtingen.

 

Grafiek 1- verdeling overnachtingen Drenthe naar herkomstland

Stijging in kampeerovernachtingen

Marketing Drenthe kijkt positief naar deze voorlopige cijfers en ziet dat de voorlopige cijfers per sector er ook goed uitzien. In de genoemde periode overnachtte met name de kampeerder vaker in Drenthe (+12%). Daarmee lijkt een einde gekomen aan de dalende trend in de kampeersector. Het aantal overnachtingen op huisjesterreinen groeide in 2019 verder door, zij het iets gematigder (+3%). Het aantal overnachtingen in hotels en B&B’s bleef stabiel (-1%), terwijl het aantal overnachtingen in groepsaccommodaties toenam (+9%).

 

Nederlander vaker korter weg, bestedingen nemen toe

Afgelopen jaar ging 84% van de Nederlanders ten minste 1x op vakantie. Gemiddeld gingen we er drie keer tussenuit, vaker via een korte vakantie. Dit blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek 2019 dat NBTC-NIPO Research vandaag presenteert op de Vakantiebeurs. Dit onderzoek rapporteert over de periode oktober 2018 tot en met september 2019 en geeft inzicht in de belangrijkste trends in het vakantiegedrag van de Nederlander. Ruim de helft van de Nederlanders verbleef tenminste één keer in eigen land. Nederlanders gingen in 2019 vaker 2 tot 4 nachten weg dan een jaar eerder. Ook de vakantiebestedingen namen verder toe. Er wordt in totaliteit meer uitgegeven aan vakanties, ruim 20 miljard euro. De gemiddelde bestedingen tijdens een binnenlandse vakantie liggen op 185 euro per persoon (+6%).


Bijlagen


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn