Geachte redactie, heer, mevrouw,

Vanaf 1 oktober ligt de tweede editie van de Eerste Wereldoorlog-krant weer in de schappen. Deze staat in het teken van de wapenstilstand met Kerstmis in 1914. Aanstaande woensdag wordt, tijdens de opening van de maand van de geschiedenis op Huis Doorn, de krant gepresenteerd. 

In de bijlage vind je het volledige persbericht in opmaak.

Hartelijke groet,

Sophie van Loenhout

---
De Wolven, communicatie & pr
+31 (0)20 - 620 33 54 
sophie@dewolven.com 
www.dewolven.com / @dewolvenpr / www.facebook.com/DeWolven

-------

Persbericht:

Kerst in de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog-krant
Nieuws van honderd jaar geleden komt weer heel dichtbij

Amsterdam, 30 september – De tweede editie van de Eerste Wereldoorlog-krant besteedt aandacht aan een iconisch moment: de wapenstilstand met Kerstmis 1914. De soldaten aan weerszijden van het front besloten een dag niet te vechten, maar hun loopgraven te verlaten en samen Kerst te vieren.

Dit nummer laat in woord en beeld zien hoe de soldaten een moment van vrede beleefden. Ook bevat de krant nieuws over andere belangrijke momenten in de strijd als de val van Przemysl, de geallieerde nederlaag bij Gallipoli en de inzet van dodelijk gifgas aan het westelijke front. De artikelen zijn afkomstig uit Nederlandse kranten uit die tijd en hertaald, zodat het nieuws van een eeuw geleden weer heel dichtbij komt.

De Eerste Wereldoorlog-krant is een initiatief van Historisch Nieuwsblad en de Koninklijke Bibliotheek. De teksten in de krant zijn gebaseerd op origineel materiaal dat vrij digitaal beschikbaar is via de website Delpher.nl ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Huibert Crijns, collectiespecialist van de KB: ‘In oude kranten ligt een schat aan informatie verborgen over de manier waarop de Eerste Wereldoorlog in ons land werd beleefd. Informatie die honderd jaar lang heel slecht toegankelijk was.’

Frans Smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad: ‘We hebben een nieuw product gemaakt met authentieke artikelen en beelden. De lezer kan zich hierdoor stap voor stap een beeld vormen over het verloop van de Eerste Wereldoorlog.’

Acht edities
De tweede uitgave van de Eerste Wereldoorlog-krant verschijnt op 1 oktober 2014, in een oplage van 25.000 exemplaren en kost € 2,95 in de losse verkoop. Daarnaast is een abonnement mogelijk: abonnees van Historisch Nieuwsblad betalen € 10,- en niet-abonnees € 14,95 voor acht edities van de krant.

Einde bericht


Bijlagen