Logo

• Tien stedelijke projecten ontvangen City Climate Leadership Awards

• Prijscategorieën bestrijken de belangrijkste terreinen van klimaatbeleid

Siemens en de C40 Cities Climate Leadership Group (C40) hebben tijdens een maandagavond in New York gehouden prijsuitreiking de winnaars van de City Climate Leadership Awards 2014 bekendgemaakt. Met deze prijzen worden wereldwijd steden onderscheiden voor excellente resultaten op het gebied van stedelijke duurzaamheid en leiderschap in de strijd tegen klimaatverandering. De winnende steden in de tien prijscategorieën zijn:

• Amsterdam (Financiën & Economische ontwikkeling)

• Barcelona (Intelligente stedelijke infrastructuur)

• Buenos Aires (Verwerking vast afval)

• London (CO2-meting & Planning en luchtkwaliteit)

• Melbourne (Aanpassing & bestendigheid)

• New York City (Energie-efficiënte gebouwen en gebieden)

• Portland (Duurzame gemeenschappen)

• Seoul (Groene energie)

• Shenzhen (Stedelijke mobiliteit)

Amsterdam kreeg de prijs uitgereikt voor het volgende initiatief:

• Winnaar categorie Financiën en economische ontwikkeling: Amsterdam voor zijn ‘Amsterdam Investeringsfonds’. Met dit innovatieve project laat de stad zien hoe initiatieven op het gebied van klimaat en duurzaamheid op effectieve wijze kunnen worden geïntegreerd in de economische ontwikkelingsstrategie van de stad. Amsterdam heeft een krachtig financieringsinstrument opgezet met een waarde van EUR 70 miljoen. Het geld kan worden geïnvesteerd in duurzame energieprojecten, deels gericht op kleine bedrijven. Het fonds leidt tot besparingen op de energiekosten van burgers en bedrijven en helpt de totale CO2-uitstoot van Amsterdam terug te dringen. In 2010 had de stad de CO2-uitstoot al met 20 procent verminderd vergeleken met het niveau in de jaren 90.

Meer informatie over het Amsterdam Investeringfonds vindt u hier:

http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/klimaat-energie/amsterdams/amsterdams/

"De C40 & Siemens City Climate Leadership Awards tonen de breedte, de schaal en de impact van de meest innovatieve klimaatinitiatieven in steden wereldwijd," aldus Eduardo Paes, burgemeester van Rio de Janeiro en voorzitter van C40. "Ik complimenteer de winnende steden voor hun leiderschap en inzet en ben overtuigd dat hun kennis en ervaring andere steden zal helpen bij het sneller en efficiënter implementeren van lokale oplossingen. Door onderlinge ondersteuning en samenwerking blijven steden prestaties leveren die een wereldwijde impact hebben."

“In de strijd tegen klimaatverandering spelen steden een cruciale rol,” aldus Ab van der Touw, Voorzitter Raad van Bestuur van Siemens Nederland N.V. “En steden als Amsterdam weten dit zelf heel goed. Ik ben er trots op dat Amsterdam met dit project onderscheiden is, terwijl daarover in de stad best wel eens discussie is geweest. Dit is niet zomaar een incidenteel goed idee, maar een structurele verbetering, die echt verschil maakt”.

De winnaars werden gehuldigd tijdens een prijsuitreiking, waarbij naast Eduardo Paes en Roland Busch, lid van de Managingboard van Siemens AG, ook C40-commissievoorzitter Michael R. Bloomberg en voormalig premier van Noorwegen Gro Harlem Brundtland aanwezig waren. Het evenement werd bijgewoond door meer dan 250 decision-makers uit steden van over de hele wereld, waaronder overheidsfunctionarissen, burgemeesters, stadsplanologen, beleidsmakers en afgevaardigden uit het bedrijfsleven.

De projecten van de andere winnende steden vindt u hier:

www.cityclimateleadershipawards.com

Over de Awards-competitie:

Dit jaar werken C40 en Siemens voor de tweede maal samen bij de organisatie van de competitie, waarbij innovatieve klimaatprojecten bekroond worden die door steden zijn opgezet. Steden van over de hele wereld dienden 87 projecten en initiatieven in. Een onafhankelijke zevenkoppige jury, bestaande uit voormalig burgemeesters, architecten, vertegenwoordigers van de Wereldbank, alsmede C40 en Siemens selecteerden 31 projecten in 26 steden voor de finale.

De City Climate Leadership Awards maken deel uit van een bredere samenwerking tussen Siemens en C40, aangekondigd in New York City in april 2013. Behalve de Awards ondersteunt Siemens ook het C40-initiatief Measurement and Planning – bedoeld om elke deelnemende stad beter in staat te stellen, data te meten, maatregelen te nemen en de voortgang bij zelfgedefinieerde doelstellingen te controleren. De technische expertise van Siemens is direct beschikbaar voor het stevige netwerk van C40-steden.

Logo