Logo

PERSBERICHT

 

Amsterdam, 23 oktober 2019 -  Uitgeverij Joh. Enschedé Amsterdam (JEA) roept de Dutch Mountains Award in het leven, een aanmoedigingsprijs voor personen en instellingen die zich inzetten voor het behoud van het Nederlandse popcultuurerfgoed. Henk Hofstede, zanger van The Nits en schrijver van het liedje Dutch Mountains, ontwerpt de award.

Uitgever Peter Voskuil is de initiatiefnemer van de prijs. Hij schreef zelf het boek Dutch Mountains over de geschiedenis van de Nederlandse platenindustrie en brengt deze week een nieuw eerbetoon aan de vaderlandse popmuziek met het boek Eregalerij der Nederpop.

Tijdens de research voor zijn boeken schrok Voskuil van hoe er soms met de Nederlandse popmuziek wordt omgesprongen. “Je staat er versteld van hoeveel waardevolle spullen en informatie zijn verdwenen. Soms gaan dingen rücksichtlos de vuilnisbak in of vallen collecties zomaar uit elkaar. Tegen relatief lage kosten kunnen we een begin maken met het serieus vastleggen van onze pophistorie. Nu is dat relatief makkelijk te doen, omdat veel materiaal nog in handen van de eerste eigenaar is. Bovendien is het collectieve geheugen op dit gebied nog goed gevuld. Over tien jaar zal dat waarschijnlijk veel duurder of zelfs te laat zijn. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat Nederland over honderd jaar nog altijd naar de Nederpop-klassiekers van nu zal luisteren.” 

Met de award hoopt Voskuil onderzoek te stimuleren. Op termijn is zijn grote droom het stichten van een popmuseum op een centrale plek in Nederland. Daar moeten dan alle deelverzamelingen en reeds genomen initiatieven samenkomen. “Nu wordt er vaak nog lacherig over onze pophistorie gedaan, maar ik vind dat onze popmuziek net zo goed tot ons cultureel erfgoed behoort als literatuur, theater of kunst.’   

Over een half jaar wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. 

Beeld: het eerste singeltje van een Nederlandse 'artist', Eddy Christiani, deze maand precies 65 jaar geleden.

      

 


Bijlagen

Over JEA

De geschiedenis van Joh. Enschedé Amsterdam op boekengebied gaat terug tot 1703. Dat jaar trad grondlegger Izaak Enschedé toe tot het gilde van boekdrukkers in Haarlem. Zijn bedrijf groeide in de eeuwen daarna uit tot de huisdrukker van de Nederlandse staat en verwierf daarmee wereldfaam. Joh. Enschedé is door de eeuwen heen altijd boeken blijven uitgeven en drukken. Het Amsterdamse deel van de onderneming is sinds enkele jaren geheel zelfstandig. Er werken meer dan 100 mensen.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn