FOODUP!BRABANT ZET PLANTAARDIGE EIWITTEN OP DE KAART MET DE BESTE BRABANTSE BORRELPLANK

Smakelijke borrelhappen waar geen vlees aan te pas komt en voornamelijk ui Brabant     

 

Gisteren 2019 heeft FoodUp!Brabant in ’s-Hertogenbosch de Beste Brabantse Borrelplank gepresenteerd. De presentatie markeert ook de start van de WeAreFood-maand waarin plantaardige eiwitten centraal staan. FoodUp!Brabant wil met deze maand laten zien dat Brabantse ondernemers volop werk maken van plantaardige eiwitten, onder andere in de industrie en de horeca. De borrelplank brengt plantaardige alternatieven voor de populaire bitterbal en het typisch Brabantse worstenbroodje dichter bij het publiek. Het is de eerste keer dat in Brabant ketenpartners in de agrifoodsector op deze manier samenwerken rond plantaardig aanbod: van kleinschalige streekproducent, tot voedselverwerkende industrie, de groothandel en horeca. De Beste Brabantse Borrelplank wordt op 20 oktober aan het publiek gepresenteerd en is vanaf dan door de Brabantse horeca te bestellen via de Sligro te 's-Hertogenbosch.

Kick-off

WeAreFood, een project van FoodUp!Brabant in samenwerking met VisitBrabant, biedt een podium aan initiatieven die bijdragen aan de positionering van Brabant als innovatieve foodprovincie en aan Brabant als interessante foodbestemming. Met de themamaanden verbindt WeAreFood partijen en worden belangrijke foodonderwerpen onder de aandacht gebracht van publiek, ondernemers en onderwijsinstellingen. In opdracht van Provinciale Staten is deze keer gekozen voor het onderwerp eiwittransitie.

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van Gezondheid, Energie en Landbouw voor de Provincie Noord-Brabant: “We gaan steeds minder vlees en meer plantaardige eiwitten eten. Dit is goed voor het klimaat, de bodem en onze gezondheid. Er liggen veel kansen voor zowel boeren als de horeca om op deze trend in te spelen en er mede leiding aan te geven.”

Borrellen met impact

Tijdens de inspiratiesessie met de naam 'Brabant is (plant)aardig op weg' op 7 oktober spraken denkers, durvers en doeners op het gebied van eiwittransitie, zoals eiwitcommissaris Jeroen Willemsen, trendwatcher Anneke Amerlaan en Isabel Boerdam, initiatiefneemster van De Nationale Week zonder vlees. Ook werd de Beste Brabantse Borrelplank gepresenteerd aan ondernemend Brabant: een selectie van smakelijke borrelhappen voor de horeca waar geen vlees aan te pas komt en die voor 80% van Brabantse makelij zijn: Brabant op zijn best dus. De eerste versie van deze bourgondische plantaardige borrelplank, samengesteld door Dutch Cuisine, komt deze maand beschikbaar voor de horeca.

 

 

Bespaar een rondje om de evenaar

Met Brabantse producten als een vegetarisch worstenbroodje van Houben, falafelballetjes van BOONconcepts en bonenballetjes van Schouten op de plank, kan iedereen op elk moment genieten van het goede leven, op een impactvolle manier. Bij de borrelplank hoort een communicatiepakket waarmee de Brabantse roots van de producten duidelijk worden en de milieuwinst van deze borrelplank ten opzichte van een klassieke borrelplank zichtbaar wordt gemaakt. Via campagnes op social media en in regionale media worden de Beste Brabantse Borrelplank en de ondernemers daarachter extra onder de aandacht gebracht. Deze bourgondische Brabantse borrelplank is hiermee een duurzaam alternatief voor de consument en zet tegelijkertijd de Brabantse eiwitondernemers in de spotlights. Het laat zien dat Brabant (plant)aardig op weg is. Zie ook bestebrabantseborrelplank.nl      

Dutch Cuisine is verantwoordelijk voor de samenstelling van deze borrelplank. Bestuurslid Monique Mulder: "We zijn een beweging die de menukaart van de horeca verder wil vergroenen. Dit doen we al met onze impactmenu’s die we samen met Koninklijke Horeca Nederland op de kaart zetten. Nu gaan we samen met Food Up!Brabant, Sligro en nog veel meer partners ook duurzame snacks bij de Brabantse horeca op de kaart zetten. Ons streven is om dit uiteindelijk nationaal en zelfs internationaal op te gaan schalen. Zo kan iedereen genieten van heerlijke, betaalbare snacks die goed zijn voor dier, mens en milieu en daarbij dus een lage impact hebben op ons klimaat.”

          

 

Kansen voor de keten

De Beste Brabantse Borrelplank wordt ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland en is door de horeca te bestellen via de Sligro ‘s-Hertogenbosch. Tot op dit moment is een plek in de schappen bij de Sligro alleen mogelijk voor grotere leveranciers. De groeiende markt van plantaardige producten brengt echter steeds meer kleinere regionale aanbieders op de markt. Denk aan ambachtelijk gemaakte streekproducten of innovatieve start-ups. Dat vraagt voor partijen als Sligro om een andere manier van werken zodat ook nieuwkomers op deze markt bestaansrecht hebben en de hele sector een impuls krijgt.

Martijn Versteegh, Hoofd Campagne & Branding Sligro: "Sligro is trots een bijdrage te mogen leveren aan het op de kaart zetten van de Beste Brabantse borrelplank. Een mooi initiatief met bijzondere, regionale en duurzame producten. Lekker, goed en eerlijk eten wordt steeds belangrijker. Sligro helpt graag horecaondernemers om deze producten op de kaart te zetten. Het idee achter de beste Brabantse Borrelplank sluit daar naadloos op aan.”

Programma plantaardige eiwitmaand

De hele maand oktober staan ‘plantaardige eiwitten’ in de spotlights. Tijdens diverse evenementen in Brabant deze maand wordt dit thema voor verschillende doelgroepen belicht. Zo introduceert VisitBrabant i.s.m. Dutch Cuisine en Meierijstad een nieuwe route die bourgondische cultuur en innovatie kracht van Noordoost-Brabant beleefbaar maakt voor bezoekers. Tien verhalen, drie lokale helden, uitmuntende chefs en goed beschreven wandel- en fietsroutes zetten goed eten in Brabant op de kaart. Ook tijdens Dutch Design Week en World Creativity Forum is er aandacht voor dit onderwerp/ Bekijk hier het hele programma van de plantaardige eiwitmaand.

 

 

Een impressie van de inspiratiesessie Brabant is (plant)aardig op weg op 7 oktober

 

Geduputeerde Anne-Marie Spierings en trendwachter Anneke Ammerlaan aan het woord

   

Lancering Beste Brabantse Borrelplank

 


Bijlagen

Over WeAreFood:

WeAreFood is een project van van FoodUp!Brabant en werd afgelopen jaar geïntroduceerd in het kader van Brabant European Region of Gastronomy 2018. Tijdens themamaanden worden, in samenwerking met VisitBrabant, actuele ideeën voor een gezond en duurzaam voedselsysteem in Brabant op de kaart gezet.  Een ander doel van de campagnes is om Brabant te promoten als bestemming waar goed eten, gezond produceren en groots genieten hand in hand gaan Meer informatie: www.foodupbrabant.nl en www.wearefood.nl

 

Over Dutch Cuisine:

Dutch Cuisine is een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zet en zich daarbij richt op de verduurzaming van onze voedselconsumptie. In de keuken spelen verse groenten een hoofdrol, en vlees en vis een bijrol. Dutch Cuisine staat voor onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die puur en lekker zijn en naar de natuur smaken. Dutch Cuisine maakt de unieke en creatieve identiteit van de Nederlandse keuken zichtbaar en tastbaar en hanteert daarbij vijf principes die duurzaam zijn voor mens en milieu. Door het gedachtegoed van Dutch Cuisine te omarmen en dit uit te dragen naar hun gasten, kunnen restaurants het goede voorbeeld geven wat lekker, gezond en verantwoord koken en eten is. Restaurants kunnen zich aansluiten als vriend van Dutch Cuisine door één Dutch Cuisine menu op hun kaart te zetten.Meer informatie: www.dutch-cuisine.nl.

 

Over VisitBrabant:

VisitBrabant is de destinatie marketingorganisatie van Noord-Brabant. Samen met de vrijetijdssector, overheden en koepelorganisaties zet VisitBrabant de provincie Brabant stevig op de kaart als meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. VisitBrabant wordt gefaciliteerd door de Provincie Noord-Brabant om de vrijetijdseconomie een impuls te geven. Kijk voor meer informatie en inspiratie over Brabant als foodbestemming op visitbrabant.com.

 

Vanuit haar netwerkfunctie heeft de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) goed zicht op de ontwikkelingen en kansen in de markt van plantaardige eiwitten in Brababnt. Deze hebben zij met een infographic in beeld gebracht. Bekijk hier de infographic van de BOM.