Logo

Positieve eerste resultaten Pre Academic Programme

Optimale voorbereiding op studie

Hogere cijfers en studenten die meer gedrevenheid en betrokkenheid tonen. Dat zijn de eerste resultaten van het Erasmus Pre Academic Programme, het programma van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat aankomende studenten voorbereidt op hun studie. Volgende week maandag 11 augustus 2014 start de tweede editie van het Pre Academic Programme, deze keer uitgebreid met de opleiding Pedagogische Wetenschappen.  

Met het Erasmus Pre Academic Programme wil de Erasmus Universiteit aankomende eerstejaarsstudenten zo goed mogelijk voorbereiden op hun studie. Doel is hen een vliegende start te geven om zo de kans op studiesucces te vergroten. De eerste weken van een studie zijn namelijk vaak al bepalend voor het succes tijdens die studie. En dat terwijl voor veel studenten de overgang van de middelbare school naar de universiteit een flinke stap blijkt te zijn.

Het vierdaagse Erasmus Pre Academic Programme bestaat uit colleges, workshops en opdrachten. Tijdens de intensieve training, voorafgaand aan het collegejaar, leren aankomende studenten de studievaardigheden om goed voorbereid van start te gaan. Zo krijgen ze inzicht in hun eigen prestatievermogen, leren ze effectief studeren en hoe ze goed kunnen samenwerken en communiceren. Daarnaast worden de aankomende eerstejaars wegwijs gemaakt in de academische wereld. Het programma biedt hen ook de mogelijkheid een netwerk op te bouwen.

Deelname aan het Pre Academic Programma is vrijwillig. Dit jaar nemen circa 200 aankomende studenten deel aan de training. Behalve studenten van de Erasmus School of Law (Rechtsgeleerdheid, Criminologie en Fiscaal Recht) doen nu ook eerstejaars van de opleiding Pedagogische Wetenschappen mee. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

Onderzoek
Vorig jaar zomer organiseerde de Erasmus Universiteit het Pre Academic Programma voor het eerst.  De eerste resultaten uit onderzoek door onderzoeksinstituut Risbo wijzen erop dat de deelnemers aan het programma een betere start hebben gemaakt, harder werken, actiever en effectiever samenwerken met andere studenten en tutoren en betere resultaten behalen. Na het eerste blok scoorden de deelnemers aan het programma gemiddeld een half punt hoger dan de overige studenten. De definitieve resultaten van het onderzoek worden binnenkort verwacht.  

Studiesucces
Het Pre Academic Programme is een van de maatregelen die de Erasmus Universiteit neemt om studenten succesvol te laten studeren. Alle opleidingen hebben de studie-aanpak  ‘Nominaal is normaal’ ingevoerd  om nieuwe studenten tijdens het eerste jaar een goede start te geven. Daarnaast organiseert de Erasmus Universiteit al enkele jaren zogenaamde studiekeuzeworkshops om scholieren uit VWO 5 en 6 bewust een goede studiekeuze te laten maken.