Logo

 


RAU Architecten en EX interiors ontwerpen circulair hoofdkantoor Triodos Bank

Houten, remontabel gebouw is wereldprimeur in balans tussen natuur, cultuur en economie

Amsterdam, 11 september 2019 – Vrijdag 6 september is het nieuwe, volledig duurzame en circulaire kantoor van Triodos Bank officieel opgeleverd aan de bank. RAU Architecten en Ex Interiors ontwierpen in opdracht van Triodos Bank en ontwikkelaar EDGE een volledig remontabel, houten ‘kathedraal’, die wereldwijd de toon zet op circulair en duurzaam gebied. Zo is het kantoor het eerste grootschalige 100% houten, remontabele kantoorgebouw. Ook dient dit gebouw als eerste tijdelijke materialenbank en is de CO2-voetafdruk minimaal.  

Van landgoed naar goed land

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank ligt op Landgoed De Reehorst. De Reehorst maakt deel uit van een reeks buitengebieden in Zeist en Driebergen, bekend als de Stichtse Lustwarande, en is een belangrijke schakel binnen de Ecologische hoofdstructuur (EHS). Door het gebouw een maximale circulaire potentie te verlenen, ontstaat er een dynamische balans tussen natuur, cultuur en economie. De komst van de Triodos Bank Nederland heeft zo geleid tot een nieuwe impuls om het landgoed naar de 21e eeuw te transformeren.

De houten 'kathedraal'

Het gehele gebouw, zowel de lage delen als de torens, bestaat uit een unieke houtconstructie. Houten vloeren, houten schachten en houten kolommen vormen samen een spectaculaire constructie als die van een “kathedraal”. In het gebouw zijn 1.615 m3 gelamineerd hout, ruim 1008 m3 kruislaaghout (CLT) en 5 originele boomstammen verwerkt. Alleen de kelder kent vanwege de waterhuishouding nog een betonconstructie. Hierdoor is een gebouw ontstaan met de laagste CO2-voetafdruk tot nu toe.

Circulariteit faciliteert toekomst

Het gebouw is letterlijk in elkaar geschroefd met 165.312 schroeven. Dat betekent dat door het gebouw ooit weer uit elkaar te schroeven de circulaire potentie 100% geactiveerd kan worden zonder waardeverlies van materialen, componenten en producten. RAU Architecten ziet een circulair gebouw als een tijdelijke samenvoeging van producten, componenten en materialen met een gedocumenteerde identiteit. Het feit dat ook de materiaalwaarden online via het Madaster-platform (het kadaster voor materialen) gemonitord worden, maakt dat het gebouw naast een materialendepot ook een materialenbank is. Hiermee kan de waarde van materialen in de toekomst balans technisch liquide gemaakt worden en/of fiscaaltechnisch geactiveerd worden.

Samenwerking

Het ontwerpteam is aan de slag gegaan in opdracht van Triodos Bank. EDGE heeft het complete proces gefaciliteerd. Aannemer is J.P. van Eesteren en installateur is Bosman Bedrijven. Tot slot zijn Arcadis en Copijn betrokken als tuin- en landschapsarchitecten en bomenspecialist. Op 25 november nemen de medewerkers van Triodos Bank hun intrek in het gebouw.


Bijlagen

Over RAU Architecten
RAU Architecten is toonaangevend in het realiseren van circulaire bouwprojecten. RAU is altijd op zoek naar het verleggen van grenzen met behulp van de nieuwste stand van zaken en van uit nieuwe perspectieven. Alles is tijdelijk, maar de consequenties van die tijdelijkheid zijn permanent. Cyclisch denken is voor RAU vanzelfsprekend. Het markeert een fundamenteel andere benadering van een huisvestingsopgave; niet resulterend in een op zichzelf staand gebouw maar als actief element in een circulair systeem. Op het niveau van het gebied, de energie, het materiaal, de maatschappij, de cultuur, de natuur, de realisatie en de toekomst: grenzen vervagen en synergie ontstaat. Thomas Rau staat jaarlijks in De Duurzame 100.

Over Ex Interiors
Ex Interiors is in 1994 opgericht door interieurarchitect Odette Ex. Het bureau is uitgegroeid tot een toonaangevend interieurarchitectenbureau bekend om haar visionaire en inspirerende aanpak op het gebied van duurzaam ontwerpen in relatie tot het welbevinden van de gebruiker. In de ontwerpen streeft Ex Interiors naar ‘Regeneratieve duurzaamheid’. Dat gaat over Verbeteren, Vernieuwen, Herstellen en Innoveren. Regeneratieve duurzaamheid beoogt een toekomstbestendige, bewuste en betrokken relatie tussen een gebouw, zijn gebruikers en het milieu. Het vraagt om nieuwe verbeeldingskracht, radicaliteit en een lange termijn visie, waarin we als Ex Interiors continu onze grenzen verleggen. Door de toepassing van zoveel mogelijk natuurlijke en echte materialen ontwerpt Ex Interiors interieurs die ademen, waardoor gebruikers dichtbij hun eigen kracht kunnen blijven en zo hun kerntaken optimaal kunnen uitvoeren. Een interieur geeft daarmee iets terug aan de omgeving.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn