Logo

 

16 augustus 2019: Europa-Park viert Rollercoaster Day!

 

Het is Rollercoaster Day! Overal in de wereld viert men vandaag het bestaan van achtbanen. Ook Europa-Park, met 13 achtbanen het park in Europa met de meeste achtbanen, organiseert enkele acties rondom deze snelle attracties. Er zijn parktickets te winnen en ook is er een speciaal spreekbeurtpakket samengesteld voor kinderen van 10 t/m 15 jaar.

 

Mensen hebben het altijd al leuk gevonden om van een hoogte naar beneden te roetsjen. Van verhalen en tekeningen weten we dat er in de 16e en 17e eeuw in Rusland houten stellages gebouwd werden waar men als het gesneeuwd had met een slee van af gleed. Later kwamen er wieltjes onder want men wilde ook kunnen glijden als het niet gesneeuwd had.  Dit werd zeer populair onder de gegoede burgerij  en was een attractie op zich.

 

Deze constructies leken helemaal niet op de achtbanen zoals we die nu kennen. Deze rijden in de meeste gevallen op een rails, net als een trein. Het ontstaan van de achtbaan hangt dus nauw samen met de ontwikkeling van de spoorwegen. Een van de eerste achtbanen met rails is gemaakt door de Engelsman Richard Roberts. (Hij ontwierp ook de looping ergens in de jaren 1840-1845). Het was echter LaMarcus Adna Thompson die een achtbaan met wissels liet produceren en hiervan bijna 100 exemplaren over de gehele wereld verkocht. In 1880 vraagt F.A. Schwarz uit Pforzheim patent aan voor zijn idee van een achtbaan in de vorm van een acht. Daar komt dan ook de naam 'achtbaan' vandaan. Dat was nieuw want tot dan toe reden ze in rondjes of zigzaggend. Op 16 augustus 1898 werd de eerste loopingachtbaan gepatenteerd, daarom vieren we op deze dag Rollercoaster Day.

 

In Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland staan maar liefst 13 achtbanen. Er staan hier zoveel achtbanen omdat dit park de showroom is van moederbedrijf Mack Rides. Dit bedrijf is een van de vijf grootste achtbaanleveranciers ter wereld. Opgericht in 1780 maakte men er eerst postkoetsen en platte karren, later wagens voor kermissen en circussen. In 1921 bouwt de familie Mack haar eerste houten achtbaan en in 1951 de eerste houten bobbaan. In 1975 opent deze familie de deuren van Europa-Park. Dit is nu het op één na best bezochte park van Europa, waar nog steeds andere parken komen kijken en kunnen beslissen een achtbaan of attractie van Mack Rides aan te schaffen. Intussen staan ook  in veel parken in Nederland en België diverse Mack-producten.

 

Europa-Park beschikt niet alleen over 13 achtbanen, maar ook over zo'n 100 andere attracties. Daarnaast staat er elke dag 23 uur show op het programma. Ook Belgen en Nederlanders waarderen Europa-Park met de hoogste punten op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor. Het attractiepark is al 5 jaar op rij uitgeroepen tot beste park ter wereld.

 

Ter gelegenheid van Rollercoaster Day organiseert Europa-Park een prijsvraag op Facebook waarmee tickets voor het park te winnen zijn. Kinderen die een spreekbeurt over achtbanen willen houden kunnen een pakket aanvragen via [email protected]  In dit pakket wordt de geschiedenis van achtbanen beschreven, maar ook de verschillende soorten achtbanen, evenals de diverse onderdelen en veiligheidssystemen. Het pakket is bedoeld voor kinderen van 10-15 jaar.

 

 

 

Een overzicht van de 13 achtbanen van Europa-Park:

 

* Tegenwoordig kan men de Alpenexpress en Eurosat ook als virtual reality-rit beleven. Tijdens deze 'coastiality'-ride zorgt de film die aan de binnenzijde van een virtual reality-bril te zien is, dat de rijder zich in een andere wereld waant, terwijl men gelijktijdig onderhevig is aan G-krachten, wind en de bewegingen van de rijdende achtbaan


Bijlagen

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. Op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor scoort het park hogere cijfers dan de bekende parken en is daarom niet voor niets meerdere malen uitgeroepen tot beste park van Europa. Daarnaast is Europa-Park al vijf keer op rij (2014/2015/2016/2017/2018) uitgeroepen tot beste park ter wereld! In het park zijn 15 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd. Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich de meer dan 100 (!) attracties en shows. Geen enkel ander attractiepark heeft zo’n groot aanbod. Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken. Er staan er maar liefst 13. Voor de bezoekers die het rustiger aan willen doen, staat er dagelijks 23 uur show op het programma. Aan de rand van het park staan 6 bijzondere themahotels. Avontuurlijker overnachten? Dat kan in de ingerichte tipitenten, huifkarren en blokhutten of op de camping. Meer informatie: www.europapark.de


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn