Logo

 

8 op de 10 Vlamingen willen gsm in de auto minder gebruiken

VSV en telecomoperatoren roepen op om tijdens rijden in “automodus” te gaan

 

Mechelen, 5 augustus 2019 - 8 op de 10 Vlaamse automobilisten die aangeven de gsm of smartphone te gebruiken tijdens het rijden, zouden dat minder willen doen. Nagenoeg evenveel zijn ervan overtuigd dat “in automodus gaan” een aanrijding kan voorkomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in aanloop naar de campagne rond afleiding achter het stuur, die vandaag start. De VSV krijgt voor de campagne de steun van alle telecomoperatoren in Vlaanderen, een primeur.

 

Afleiding door smartphonegebruik achter het stuur blijft nog steeds een probleem, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de VSV vandaag bekendmaakt:

Tegelijkertijd wil een grote meerderheid van de Vlamingen het eigen gsm-gebruik in de auto beperken:

 

Automodus, de oplossing om afleiding te vermijden

“Automodus” staat voor de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of stil te zetten. Al naar gelang de situatie is er voor iedereen een modus die past:

Het onderzoek van de VSV geeft aan dat de bereidheid om in automodus te gaan, is toegenomen in vergelijking met vorig jaar: 59% van de Vlaamse automobilisten is bereid om de gsm op stil te zetten (voorheen was dit 52%), 55% is bereid om de gsm buiten handbereik te leggen (voorheen 50%), en 48% is bereid om een instelling of app te activeren die binnenkomende oproepen of berichten blokkeert (voorheen 35%). De grote meerderheid van de Vlaamse automobilisten (83%) vindt het overigens heel normaal om even niet bereikbaar te zijn als je met de wagen rijdt, en 78% is ervan overtuigd dat in “automodus” gaan een aanrijding kan voorkomen.

Deze cijfers tonen aan dat verstandig omgaan met de smartphone achter het stuur best mogelijk is. Door bepaalde functies van de smartphone uit te schakelen of hem uit het zicht of buiten handbereik te leggen, kun je verhinderen dat je tijdens het rijden wordt afgeleid. Kies dus voor een slimme oplossing en ga in automodus voor je vertrekt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

 

Nieuwe campagne: wees zo smart als je phone

Van 5 augustus tot 1 september voert de VSV een nieuwe campagne die bestuurders aanspoort om in automodus te gaan wanneer ze in de wagen zitten. De campagne loopt in samenwerking met alle telecomoperatoren in Vlaanderen: Base, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet en Telenet. De bedoeling is om alle Vlamingen vertrouwd te maken met het begrip automodus en hen te overtuigen dit toe te passen. Daarvoor worden zes verschillende affiches ingezet, met een boodschap die telkens afgestemd is op de huisstijl van één van de zes deelnemende operatoren.

De campagne wordt ondersteund door drie radiospots, telkens toegespitst op één van de drie manieren om in automodus te gaan. Verder zijn er advertenties op sociale media die doorverwijzen naar www.beloofd.be. Daar krijg je tips om de automodus te kiezen die het beste bij jou past, en kun je vervolgens de belofte maken om je smartphonegebruik achter het stuur te beperken. Tot slot is er een online video waarin de CEO’s van de zes telecomoperatoren oproepen om in automodus te gaan. De operatoren verspreiden de automodus-boodschap verder via hun eigen specifieke kanalen.

Meer informatie: www.beloofd.be en www.veiligverkeer.be. Al het beeldmateriaal en informatie per telecomoperator kun je hier terugvinden, alsook in de bijlagen toegevoegd aan dit bericht.

 


Bijlagen

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft er naar om de verkeersveiligheid te verbeteren, de bereikbaarheid te vrijwaren, de toegankelijkheid te garanderen, de verkeersleefbaarheid te verbeteren en de schade aan natuur en milieu veroorzaakt door het verkeer terug te dringen, door doelgroepgerichte levenslange educatie aan te bieden aan zowel verkeers- en mobiliteitsprofessionals als weggebruikers in het algemeen. We streven naar een ongevallenvrij systeem, zonder het mobiliteitsaspect uit het oog te verliezen.

 

Over het Beleidsdomein MOW

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met twee intern verzelfstandigde agentschappen - het Agentschap Wegen en Verkeer en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust - het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn, De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal vormt dat Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken op zijn beurt het Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.

 

Over het Departement MOW

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken ondersteunt de bevoegde minister inhoudelijk bij de beleidsvoering, zowel voor mobiliteit en verkeersveiligheid als voor investering, beheer en exploitatie van de transport- en de haveninfrastructuur.

 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn