Logo

WW-daling zet door, maar zal afvlakken

In mei is het aantal WW-uitkeringen in de Noord-Hollandse regio’s verder teruggelopen. De daling zorgde ervoor dat het aantal uitkeringen in Zuid-Kennemerland en IJmond voor het eerst sinds 2012 onder de grens van 5.000 dook. In mei werden in deze regio 4.967 uitkeringen verstrekt, een daling van 1,9% ten opzichte van april. Ook in Noord-Holland Noord (-2,1%) en Zaanstreek-Waterland (-1,4%) zette de WW-daling door.

Hoewel minder fors, wordt ook voor de komende periode een afname van de WW verwacht. De verwachting is dat de toename in werkgelegenheid gedurende 2020 zal afvlakken. Dit staat in de Arbeidsmarktprognose 2019-2020, die UWV in mei publiceerde. De werkgelegenheid zal in 2020 met ongeveer 1,2% groeien, waar voor het lopende jaar nog wordt uitgegaan van een groei van 1,7%.

12.000 extra banen in 2020
In de drie Noord-Hollandse regio’s zal de werkgelegenheidstoename licht afwijken van de landelijke tendens. In zowel Noord-Holland Noord (1,1%) als Zuid-Kennemerland en IJmond (0,9%) is de verwachte groei voor komend jaar iets kleiner dan landelijk. In Zaanstreek-Waterland is de groei met 1,3% juist groter. Naar verwachting komen er in de drie regio’s in 2020 meer dan 12.000 banen bij.

Verschillen per sector
De werkgelegenheid ontwikkelt zich in de diverse sectoren verschillend. Zo wordt voor de landbouw en visserij in elke regio een daling verwacht. Hetzelfde geldt voor de financiële dienstverlening. In de ICT, de horeca en in zorg en welzijn wordt juist een aanzienlijke stijging van de werkgelegenheid verwacht. De zorg behoort in zowel de Noord-Hollandse regio’s als landelijk tot de grootste sectoren van Nederland. De totale groei van het aantal banen in de zorg en welzijn zal in 2020 rond de 2.200 liggen.

Einde daling WW
Door de afnemende groei van de werkgelegenheid zal het aantal WW-uitkeringen in 2020 landelijk iets toenemen (prognose: 0.9%). In Zaanstreek-Waterland wordt weliswaar nog rekening gehouden met een kleine afname (-0,2%), maar in Zuid-Kennemerland en IJmond (2%) en Noord-Holland Noord (1,8%) zal het aantal WW-uitkeringen stijgen. Omdat voor 2019 nog een aanzienlijke WW-daling wordt verwacht, zal het totaal aantal uitkeringen eind 2020 wel lager liggen dan nu.


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn