Ook Forum voor Democratie ‘groots’ het Europees Parlement in

Terwijl de overwinning van het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet nog nagalmt in Den Haag, worden morgen alweer de verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden. Nederland is het eerste van de 28 landen uit de Europese Unie dat naar de stembus mag. Veel andere landen stemmen aankomend weekend.

In de slotpeiling in aanloop naar de verkiezingen van morgen lijkt het erop dat naast de concurrentiestrijd tussen VVD en het FvD, ook de PvdA zich begint te roeren.

Europese verkiezingen helpen PvdA weer in het zadel

In totaal heeft Nederland 26 zetels in het Europees Parlement. Op basis van deze laatste peiling gaan er daarvan 5 naar de VVD, maar lijken er ook 5 naar de PvdA te gaan. Frans Timmermans, Europese ‘spitzenkandidat’, lijkt de PvdA uit een diep dal te trekken. Volgens veel respondenten is hij met zijn ervaring de beste keuze voor een Nederlandse vertegenwoordiging in Europa. Ook het FvD lijkt zich met 4 zetels duidelijk te (gaan) manifesteren.

Het veldwerk van dit onderzoek vond plaats van zaterdag 18 mei tot en met dinsdag 21 mei 2019. De hier gepresenteerde resultaten zijn dus slechts een ‘stand van zaken van gisteren’. Het debat tussen VVD-leider Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet vanavond in Pauw kan de situatie nog danig veranderen.

Meerderheid Nederlanders voorstander van EU

GroenLinksers en D66’ers zijn de grootste voorstanders van Nederland in de Europese Unie. Bijna twee derde van de PVV- en FvD-stemmers wil Nederland niet in de EU. In aanloop naar de Europese verkiezingen zien we dat ongeveer een kwart van de Nederlanders (27%) zichzelf (tamelijk) goed op de hoogte noemt inzake de Europese Unie. PvdA-stemmers (46%) en FvD-stemmers (46%) beschouwen zichzelf als het best op de hoogte van de Europese Unie (instituties, personen en beleid).

Verschillende visies op de toekomst van de Europese Unie

Gevraagd naar wat Nederlanders de belangrijkste beleidsterrein(en) voor de Europese Unie vinden, zien we een divers beeld terug, al naar gelang de politieke voorkeur. FvD-stemmers vinden het het belangrijkst dat er minder geld wordt uitgegeven en minder bevoegdheden naar Brussel gaan, c.q. meer bevoegdheden terugkomen bij de lidstaten. D66- en GroenLinks-stemmers vinden vooral dat er via de EU een beter beleid tegen klimaatsverandering tot stand moet komen. Voor VVD-stemmers zijn een Europese aanpak van de vluchtelingencrisis en minder regels de belangrijkste speerpunten.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Manuel Kaal
Opiniepeiler Kantar
t  (020) 5225 372
Manuel.kaal@kantarpublic.com


In februari lanceerde Kantar Public een interactief dashboard met politieke peilingen en data over de Nederlandse samenleving. De gegevens zijn voor iedereen inzichtelijk en vrij te gebruiken.


Bijlagen

Over Kantar

Kantar is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van data, insights en consultancy. Niemand weet beter dan wij hoe mensen denken, wat ze voelen, delen, stemmen en kijken. Door onze expertise op het gebied van menselijk gedrag te combineren met geavanceerde technologieën helpen de 30.000 medewerkers van Kantar de meest toonaangevende organisaties ter wereld succesvol te groeien.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn