Persbericht

Amsterdam, 17 mei 2019

 

EERSTE PUBLIEKSACTIE TEGEN BIOMASSACENTRALES 

+

Lancering landelijke petitie tegen subsidie op biomassacentrales

 

Vanmorgen vond de eerste publieksactie tegen de komst van Biomassacentrales plaats voor het hoofdkantoor van NUON/ Vattenfall op het Amsterdam Bijlmer Arena plein. Comite Schone Lucht, de Partij voor de Dieren en Fossielvrij Amsterdam presenteren met kunstenaarsgroep via een 'Art Action' -  'De Zeven Zonden van de Biomassacentrale'.

Er is een labyrinth met zeven toegangswegen gemaakt die allen leiden naar het middelpunt en tegelijk het eindpunt van het Labyrinth. Met deze actie willen de kunstenaars en andere partijen kritische aandacht vragen voor de biomassacentrales in Nederland. De actie is bij het hoofdkantoor van Nuon/Vattenfall. Deze plek is gekozen omdat er nog geen vergunning aan dit bedrijf (deze bedrijven) voor een biomassacentrale is verleend. De gemeente Amsterdam is momenteel met Nuon in gesprek om een convenant te sluiten. De vergunningverlening ligt uiteindelijk bij de provincie. Deze heeft dit gemandateerd aan de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Speerpunt van de actie van vandaag is de lancering van de landelijke petitie tegen subsidie op biomassacentrales.

Informatie en HR-beeld: https://www.hollandse-hoogte.nl/search.pp?sourceids=1140  

©Ingrid de Groot / Hollandse Hoogte

Timelaps: https://twitter.com/PvdDAmsterdam/status/1129347011449372673

Landelijke Petitie: "STOP PER DIRECT DE SUBSIDIE OP BIOMASSACENTRALES IN NEDERLAND

https://petities.nl/petitions/stop-per-direct-de-subsidie-op-biomassacentrales-in-nederland?locale=nl

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Voor meer persinformatie:

Comite Schone Lucht: [email protected]  en m.  06 26360460

 

---------------------------------------

Spoeddebat Biomassa
De vergunning voor de biomassacentrale in Diemen is nog niet verleend. De gemeente Amsterdam is aan zet. De gemeente is momenteel in gesprek met Nuon om een convenant te sluiten maar hiermee legitimeert Amsterdam, volgens de kunstenaars, de wenselijkheid van deze biomassacentrale.

Opgedoken document
Afgelopen week bleek bovendien dat op het moment dat het onderwerp in de gemeenteraad werd behandeld een fundamenteel document(3) ontbrak: het negatieve advies van de stadsdeelcommissie Oost. Om deze reden heeft de Partij van de Dieren een spoeddebat aangevraagd.

De gemeenteraad van Amsterdam moet zich een oordeel vormen over de biomassacentrale en deze te kennen geven bij de provincie, waarbij ‘ook het nu aan het licht gekomen negatieve advies van de stadsdeelcommissie Oost moet worden betrokken’. De actualiteit is aangevraagd voor de raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Duurzaamheid op 23 mei 2019.

Achtergrond
Nederland heeft een Europese verplichting om in 2023 voor 14% duurzame energie op te wekken. De provincie Noord-Holland wil in 2050 een klimaatneutrale provincie zijn. Landelijk is er gekozen voor ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’ in 2020 en Amsterdam moet ‘van het gas af’ in 2040. Om deze reden heeft Nuon/ Vattenfal aangekondigd de grootste biomassacentrale van Nederland in Diemen/ IJburg, te bouwen en zijn de plannen in een vergevorderd stadium. De geclaimde duurzaamheid van biomassacentrales staat echter steeds meer ter discussie, op het gebied van uitstoot maar ook de verwoestende effecten hiervan voor de ecologie en biodiversiteit. Het Planbureau voor de Leefomgeving en de Sociaal Economische Raad heeft daarom aangekondigd onderzoek te doen naar biomassa. Enkele hoogleraren noemen de inzet op biomassa “een onbegrijpelijk dwaalspoor van het groenste kabinet”. De geplande biomassacentrale van NUON zal worden gestookt op houtpellets, samengeperste korrels hout. Het verbranden van hout geeft echter veel meer uitstoot dan het verbranden van aardgas en steenkool samen. Bij de verbranding van biomassa komen verschillende zeer schadelijke stoffen vrij zoals stikstofoxiden, koolmonoxide en fijnstof. Het RIVM heeft vorig jaar aangegeven dat verbranding van biomassa zelfs meer uitstoot geeft van fijnstof dan steenkool. Toch worden er nu vele biomassacentrales gebouwd in Nederland met subsidie van de overheid (SDE+). De biomassacentrale in Nuon krijgt 300 miljoen (per jaar) subsidie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Een Art Action is een live performance in de openbare ruimte bedoeld als interactievorm tussen beeld en omgeving vanuit maatschappij kritisch perspectief door middel van een tijdelijk, autonoom kunstwerk. De Art Action werd in 2000 ontwikkeld door de kunstenaars Scorselo&Swart
2) Comité Schone lucht is in 2019 opgericht door Jildert Huitema en Fenna Swart
3) https://oost-online.nl/fenna-swart-stapt-op-stadsdeelcommissie-fopspeen/

 


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn