Logo

Münise Yavuz heeft de Anil Ramdas Essayprijs gewonnen. De prijs werd donderdagavond 18 april in De Balie uitgereikt. Yavuz schreef een essay vanuit het perspectief van een nakomeling van migranten. De jury – Karin Amatmoekrim, Nurnaz Deniz, Sjoerd de Jong, Xandra Schutte en Sheila Sitalsing – stelt verrast te zijn door het essay van Yavuz. "Een kunstige verbinding van het persoonlijke en het maatschappelijke, zonder bitterheid of verbetenheid. Een knap verteld verhaal dat laat zien hoe ver de migrantenervaring doorwerkt, en wat de prijs is van sociaal opklimmen. Het is geestig, het is fris, en het is opgeschreven in de beste traditie van Anil Ramdas," vertelt de jury over het essay, dat zonder titel werd ingezonden. 

"Wat we lazen verraste ons. De auteur is hier volledig thuis en op haar plek, en wordt niettemin op onverklaarbare wijze onaangenaam getroffen wanneer ze de oude Turkse muziek van haar voorvaderen hier aantreft op een hipsterfestival. Wat volgt is een fraaie zoektocht naar de oorsprong van dat gevoel." 

Een kleine negentig essays werd ingezonden. De gemiddelde kwaliteit ervan was hoog, geeft voorzitter Sitalsing aan. Andere genomineerden waren:

Daniël Korving – Thuisblijven
Beri Shalmashi - Het bergdorp met de platte daken
Esther De Soomer - Paralipomena

De winnaar werd in De Balie bekend gemaakt na de vertoning van de publiekspremière van de film die Paul Cohen over Anil Ramdas maakte. Kijk hier de uitreiking terug. Het winnende essay wordt in De Groene Amsterdammer van 25 april gepubliceerd; de essays van de genomineerden zullen op groene.nl verschijnen.


De Balie produceert programma’s over kunst, cultuur en politiek. In vijfendertig jaar is De Balie uitgegroeid tot een fenomeen op het gebied van spraakmakende debatten, films en kunstprojecten. De Balie heeft een vast team van professionele programmamakers die het publieke debat stimuleren en ruim baan bieden aan vrije geesten en nieuwe denkbeelden. Voor meer informatie en het hele programma: www.debalie.nl. 

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn