Logo

 

Hoogste berg oude sokken dit weekend in Utrecht te vinden
Fresh Sock Club roept Utrechtenaren op om oude sokken in te leveren en bij te dragen aan een beter milieu

Op zaterdag 30 maart wordt pal aan de Oudegracht in Utrecht de grootste berg oude sokken van Nederland gerealiseerd. Initiatiefnemer ‘Fresh Sock Club’ wil met deze sokkenbende mensen bewustmaken van de noodzaak om óok de vergeten oude sok te recyclen. Het ruimt de kousenlade niet alleen lekker op, maar draagt ook sterk bij aan een beter milieu. Jaarlijks belandt er immers ruim 135 miljoen kilogram kleding, waaronder veel sokken, bij het huisvuil. Dat terwijl een simpele sok vaak goed herdraagbaar is en een hoop grondstoffen bevat die perfect hergebruikt kunnen worden. De hele berg wordt dan ook gedoneerd aan partner textielinzamelaar Sympany, die de sokken sorteert en vervolgens zorgt dat ze herdragen of gerecycled worden. Zaterdag kunnen Utrechtenaren hun oude-sokken-la vanaf 14.30 uur legen op het plein voor het stadhuis. De eerste 100 personen die meer dan tien exemplaren inleveren, ontvangen een nieuw vrolijk paar van de Fresh Sock Club cadeau!

Eén grote sokkenbende voor het stadhuis
Zaterdag kunnen Utrechtenaren een onverwachts bezoek aan huis verwachten van het team van Fresh Sock Club. Op de bakfiets kruisen zij de hele stad door, op zoek naar oude sokken om de berg mee aan te vullen. Robin Dijkstra, co-founder Fresh Sock Club vertelt: “Bij iedereen is het een bekend fenomeen: de sokkenla ligt bomvol ongebruikte, oude sokken. Veel van deze sokken zijn nog goed draagbaar. Toch blijven ze jarenlang liggen en uiteindelijk belanden ze bij het afval. Zonde! Want we kunnen er zoveel meer mee. En daar willen wij ons voor inzetten”. De fietstocht eindigt om 14.30 uur in het centrum van Utrecht, waar het startsein wordt gegeven om een zo hoog mogelijke berg ‘Ouwe Sokken’ te bouwen.  

Alle sokken verzamelen!
Iedereen die een steentje wil bijdragen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk oude sokken te verzamelen en op de berg te gooien. Dijkstra vult aan: “Plunder je eigen sokkenmand, klop aan bij de buurvrouw of je oma, verzamel oude voetbalsokken van je teamgenoten én trommel je vrienden op om hetzelfde te doen! Hoe tof zou het zijn als we samen een metershoge berg kunnen maken?”. Wat er uiteindelijk met die sokken gebeurt? Sociale onderneming en textielinzamelaar Sympany sorteert de hele berg sokken; goede sokken kunnen weer opnieuw gedragen worden. Sokken die niet meer te gebruiken zijn, komen terecht in één van de recycling categorieën. Deze kunnen op diverse manieren worden gedowncycled en weer als grondstof worden ingezet.  


Bijlagen

Overige informatie
Fresh Sock Club inzamelevent | Plein voor stadhuis Utrecht | Zaterdag 30 maart - 14.30 uur | https://freshsockclub.com/nieuws

Over Fresh Sock Club
Fresh Sock Club gelooft dat het dragen van opvallende sokken én een duurzame wereld hand in hand moeten gaan. Om deze reden streeft de vooruitstrevende club naar een circulaire economie, waar members enerzijds iedere maand nieuwe, opvallende sokken ontvangen en anderzijds worden gestimuleerd oude sokken te recyclen. De sokken die de leden ontvangen worden daarnaast zorgvuldig geselecteerd uit wereldwijde leveranciers met een duurzaam karakter.

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn