Logo


INNOVATIE, EDUCATIE EN CREATIVITEIT CENTRAAL TIJDENS NEW DUTCH WAVE 2019

Na de twee eerdere succesvolle edities van New Dutch Wave op het toonaangevende festival South by Southwest (SXSW) in 2017 en 2018, maakt de organisatie zich op voor het derde jaar. Van 9 t/m 14 maart staan het New Dutch Wave huis en de booth op de expo tijdens interactive, weer volop in het teken van wat Nederland te bieden heeft op het gebied van innovatie, educatie en creativiteit. Dit jaar reist de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, mee als missieleider en hebben meer dan 50 partners zich aangesloten.

New Dutch Wave Ambassadeurs 
Nieuw dit jaar zijn de New Dutch Wave Ambassadeurs. Dit zijn experts uit diverse vakgebieden die zijn gevraagd om inhoudelijk mee te denken over het programma en de samenstelling ervan. De ambassadeurs die zijn aangesloten voor de 2019 editie zijn: Lara Ankersmit, Sofie Berns, Roderick Wijsmuller en Mirik Milan.

Programma New Dutch Wave huis (9 t/m 14 maart 2019)
New Dutch Wave bestaat tijdens SXSW19 wederom uit een booth op de expo en een “Take Over House” in het centrum van Austin. Op zaterdag 9 maart wordt het New Dutch Wave huis officieel geopend om 17:30 (Austin tijd) door de Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma, Directeur-Generaal voor Cultuur en Media van het Ministerie van OCW en lid van het Topteam Creatieve Industrie Barbera Wolfensberger en de Burgemeester van Austin, Steve Adler. In de vijf dagen die daarna volgen wordt met de partners dieper ingegaan op onderstaande thema‘s. 

Het New Dutch Wave huis is te vinden op 700 East 6th Street Austin, TX 78701 
Voor het volledige programma klik hier 
Aanmelden voor de events kan via deze link

Educatie & Talent
SXSW is een uitgelezen moment om nieuw talent te spotten en te verleiden kennis te maken met de dynamiek van het Nederlandse bedrijfsleven en de kansen die bij ons in het verschiet liggen. Tijdens het talentenprogramma op zondag 10 maart, kunnen Nederlandse bedrijven en organisaties met lokaal talent in contact komen, om ze vervolgens een stageplaats, afstudeerplek of startersplek aan te bieden. Naast het talentenprogramma wordt er kennis uitgewisseld tijdens de Dutch - German netwerk borrel.

Blockchain & Governance
Wat als steden van de toekomst in staat zijn om uitdagingen van vandaag en morgen, zoals het reduceren van verkeersdrukte en verbetering van de kwaliteit van de lucht, aan te gaan? En wat als lokale partijen dan de kansen krijgen een data gedreven economie vorm te geven waarbij geen enkele burger achterblijft? Data gedreven oplossingen zijn de sleutel tot succes om publieke waarde te optimaliseren en risico’s te verminderen in de stad van de toekomst. Hoe zien deze oplossingen eruit wanneer het delen van data gefaciliteerd wordt door nieuwe technologieën om informatie te delen, zoals blockchain?

Het is moeilijk om de beweging richting een data gedreven samenleving te ontkennen, echter zijn er nog veel vragen en uitdagingen die aangepakt moeten worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met business modellen, verandering van eigenaarschap en het proces van de transformatie. Op maandag 11 maart staat het thema Data delen in de stad van de toekomst centraal in het New Dutch Wave huis. Gemeenten, experts uit de industrie en het publiek gaan met elkaar in gesprek over zowel de publieke waarde, maar ook de valse beloftes van data gedreven oplossingen.

Later op de dag is er aandacht voor "The road to The Global Entrepreneurs Summit 2019" en wordt er afgesloten met de 
TNW afterhours

Dutch Design & Tech
Op dinsdag 12 maart vindt de Dutch Design Day plaats waar de nieuwste generatie design en tech ondernemers de processen achter de deelnemende projecten deelt. Tijdens deze talks krijgt het publiek meer inzicht in hoe de synergie tussen creativiteit en technologie bijdraagt aan sociale innovatie, social engagement, gezondheidszorg en duurzame architectuur. Aansluitend zijn er een aantal panel talks waarbij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van circulair ontwerp, open source systemen en digitaal ontwerp aan de orde komen. De dag wordt afgesloten met een keynote over hoe merken zich kunnen onderscheiden op het gebied van design en customer experiences in een tijdperk gedreven door millenials.

Festival Innovation & Night Culture
Bezoekers van festivals kopen steeds eerder kaartjes en geven daarbij veel persoonlijke informatie weg. Steeds meer apps spelen hierop in. Hoe gaan festivals in de toekomst om met bezoekers? Waar vindt vernieuwing plaats en hoe verschilt dit van de traditionele relatie tussen festivalorganisator en bezoeker. Wat doen festivals, poppodia, pers, merken en online platforms om de relatie met hun gasten te versterken en waar zit de synergie tussen deze partijen? Festival innovatie vindt in deze tijd plaats in de fysieke ruimte én online. De vraag die centraal staat is of de nieuwe aanpak complementair is aan de traditionele aanpak of zal er een verschuiving optreden?

SXSW ontstond mede omdat er niet genoeg plekken waren om alle talentvolle bandjes die de stad rijk is een podium te geven. Wat is de impact van het nachtleven op de stedelijke omgeving en welke rol speelt muziek daarin? Massa toerisme, maar ook muziek toerisme rukt op. Steden zijn steeds banger om ruimte te geven voor creativiteit en experiment. Is er nog wel plaats in steden voor een alternatieve tegencultuur? Lokaal talent kan alleen uitgroeien tot superster als er genoeg plekken zijn om hun talenten te ontwikkelen. Welke rol hebben poppodia, festivals, merken en gemeente bij talentontwikkeling? Muziek is een van de grote drijvers van cultuur in de stedelijke omgeving, maar krijgt niet de support die het verdiend. Er is geen integrale aanpak zoals bij sport vaak wel het geval is. Wat is nou eigenlijk de waarde van nachtcultuur voor een stad?

Op woensdag 13 maart komen de diverse onderwerpen aan bod en worden de vragen die er zijn beantwoord door professionals uit de internationale- en Nederlandse festival scene en het nachtleven.

Muziek
De Nederlandse muziekscene is goed vertegenwoordigd tijdens SXSW 2019. Pip Blom, Wolf & Moon, Sofie Winterson, Cinnaman, Lien, Bea 1991, Chagall, Lex Empress, BeauDamian, Iguana Death Cult, Volition Immanent, Stallion’s Stud, Reaubeau, Tera Kora en Judy Blank zijn de namen van de Nederlandse artiesten die dit jaar optreden van maandag
11 t/m zaterdag 16 maart.

Naast de Nederlandse artiesten zijn ook belangrijke partijen uit de muziekindustrie aanwezig. Bekende ‘merken’ als Paradiso, Run the Trap en Red Light Radio organiseren diverse showcases tijdens het festival. Onder andere 3voor12 en 3FM zullen verslag doen van het evenement.

Programma New Dutch Wave booth (10 t/m 13 maart)
Naast de activiteiten in het huis is er ook een doorlopend programma op de New Dutch Wave booth op de expo tijdens Interactive. Op zondag 10 maart wordt de booth officieel geopend om 15:00 (Austin tijd) door de Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma en Jann de Waal, boegbeeld van de Topsector Creatieve Industrie.

De booth heeft ook dit jaar weer een mooie mix van partners: innovatieve startups uit onder andere Rotterdam, diverse designers die hun werk voor een positieve impact op de samenleving tonen, een connected product design studio, oplossingen voor visuele en/of bijkomende beperkingen, een blockchainplatform en een demonstratie van een live multi-camera productie. De Nederlanders zijn te vinden op booth nummer 1209 waar het publiek elke dag weer iets nieuws kan beleven. Check hier het programma.

Dijk van een Dutch Delegatie
We hebben weer een dijk van een Dutch delegatie en een super divers programma in het huis en op de booth. Mede dankzij de bijdragen van Creative Holland en Brabant C ben ik dit jaar bijzonder blij met het design programma waarbij o.a. impactvolle ontwerpers zoals Dave Hakkens' Precious Plastic en het Growing Pavillion van Nieuwe Helden, Krown Design en DDF, hun creatieve oplossingen voor grote maatschappelijke problemen laten zien. Maar ook innovatieve startups zoals The Helia met hun mobiele opvouwbare zonnepanelen, het muziek programma van o.a. Paradiso en Run The Trap en de Austin Talent Day van RA*W University zijn bij voorbaat hoogtepunten.” Aldus Arne Koefoed, mede oprichter van New Dutch Wave en creatief bureau WINK.

Missieleider Creatieve Industrie
SXSW is vanuit de Nederlandse overheid aangewezen als strategische beurs. Burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, is dit jaar missieleider namens de Topsector Creatieve Industrie. Jorritsma zal met de deelnemers aan de missie naar SXSW en de te bezoeken partijen in Austin, werken aan het bouwen van een duurzame relatie met de VS, het festival SXSW en de stad Austin op gebied van muziek, cultuur en design. Barbera Wolfensberger (Directeur-Generaal voor Cultuur en Media van het Ministerie van OCW) en Jann de Waal vertegenwoordigen het Topteam Creatieve Industrie.

Aangesloten Partners
New Dutch Wave is een initiatief van WINK en Enterprise Summit met steun van Creative Holland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Partners van New Dutch Wave 2019 zijn: Gemeente Amsterdam, Brabant C, DEPT, Eindhoven 365, Ledger Leopard, Rotterdam Make It Happen, Gemeente Rotterdam, Adformatie, Amaro Creative IndustriesBackbone International, Bartiméus / Accessibility, BNNVARA, Brainport Eindhoven, Gemeente Breda, Buma Cultuur, Camerize, Circus Family, CODE D’AZUR, Dutch Design Foundation, Dutch Digital Design, Dutch Music Export, Dutchband, Emerce, Fabrique, GES, Paradiso, RA*W University, Run The Trap, Sophisti, Stroop Club, The X, The Next WebVibelab / Creative Footprint, Awareways en Tony Chocolony.

Design projecten: Chagall, Kozie, Growing Pavillion, Precious Plastic, Sheltersuit en Symphonic Cinema.

Startups: Alpha One, Eventpeak, EventX, The Helia en Outlander Materials


Bijlagen

Over New Dutch Wave
New Dutch Wave is in 2016 tot stand gekomen uit overtuiging dat de Nederlandse initiatieven die zich tijdens SXSW manifesteerden gebundeld moesten worden om echt impact te kunnen maken. Dit heeft in 2017 en 2018 geresulteerd in een nieuwe beweging waarbij meer dan 50 partners zich hebben aangesloten om tijdens SXSW gezamenlijk te laten zien waarom Nederland in de top tien staat van meest innovatieve en creatieve landen in de wereld.

New Dutch Wave is er om ambitieuze Nederlandse ondernemers in de creatieve sector internationaal te presenteren. Ze omarmen de continue vernieuwing die inmiddels kenmerkend is voor deze industrie. New Dutch Wave creëert ontmoetingsplekken waar ondernemers in contact komen met gelijkgestemden uit de hele wereld. De organisatie komt voort uit de creatieve industrie zelf. www.newdutchwave.com

Over SXSW
SXSW is een bijzonder festival dat op succesvolle wijze tech, innovatie, creatie en muziek samenbrengt. Op ruim honderd podia treden meer dan 2000 artiesten op uit meer dan vijftig landen. Sinds 1987 heeft SXSW-wereldsterren ontvangen onder wie Bruce Springsteen, Prince, Jay-Z en Pharrell. Tijdens de editie van 2016 heeft president Barack Obama op het festival een toespraak gehouden. Het onderstreept het groeiende belang van SXSW als mondiaal fenomeen. Voor SXSW19 zijn sprekers en artiesten zoals o.a. Wyclef Jean, Joseph Lubin, Zoe Saldana, Maria Shriver en Jeff Zucker aangekondigd. www.sxsw.com

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn