PERSUITNODIGING: FNV peilt mening alle werknemers PostNL over eindbod cao

Wat: peiling onder medewerkers PostNL over eindbod cao
Wie: FNV-bestuurders en leden, medewerkers PostNL
Waar: PostNL sorteercentrum Den Bosch, De Steenbok 2
Wanneer: dinsdag 5 februari, 09.30 – 11.00 uur


De komende weken peilt de FNV de mening van alle werknemers bij PostNL over het cao-akkoord dat het bedrijf sloot met enkele bonden. De peiling gebeurt zowel online als op locatie. De aftrap is in Den Bosch op dinsdag 5 februari.

De FNV heeft het eindbod van PostNL verworpen en kiest voor acties. Nog voordat de leden van de andere bonden stemmen over het resultaat, zal duidelijk zijn of de werknemers van PostNL er wel of niet tevreden over zijn.

Ruim baan
Bonden die hebben ingestemd met het eindbod van PostNL krijgen op dit moment ruim baan op de werkvloer. PostNL geeft ze alle tijd en ruimte om uit te leggen waarom ze vóór zijn. De FNV wordt door PostNL geweerd van de werkvloer en leden van FNV mogen van PostNL niet eens in de pauze of na werktijd bijeenkomsten organiseren. Leidinggevenden verwijderen en verscheuren FNV-flyers voor de ogen van de medewerkers.

‘Een zielige vertoning en bovendien een directe aanslag op vakbondsrechten’, stelt FNV-bestuurder Ger Deleij, ‘dit is niks anders dan zwakte en gebrek aan respect voor je mensen.’ Hij vervolgt: ‘De leden van de FNV vinden het eindbod van PostNL een volslagen aanfluiting. Ik kan me voorstellen dat meer mensen er zo over denken. Dat zullen we de komende weken ontdekken. Als ze het FNV-standpunt steunen gaan we samen met hen strijden voor een betere cao die wél recht doet aan de inzet van de mensen bij PostNL.’


Afwijzing
FNV wijst het eindbod van PostNL voor een nieuwe cao af om een aantal zwaarwegende redenen. Ten eerste blijft PostNL categorisch weigeren om concrete afspraken te maken over het terugdringen van de werkdruk. Ten tweede, de loonsverhoging die PostNL biedt, in totaal 3% over 15 maanden, leidt tot een reële koopkrachtverlaging bij de medewerkers. Verder blijft PostNL weigeren om flexmedewerkers een vast dienstverband aan te bieden, terwijl er wel voldoende structureel vast werk is. Tenslotte weigert PostNL om per direct te stoppen met het uitbesteden van werk via schijnconstructies waarmee de cao wordt ontweken.

Eisen
De werknemers van PostNL willen dat de torenhoge werkdruk wordt aangepakt. Verder eisen ze voor 2019 onder meer een structurele loonstijging van 5% met een minimum van 100 euro bruto per maand. Ze willen één cao voor alle werknemers en gelijke beloning voor gelijk werk voor alle werkers bij PostNL, dus ook voor uitzendkrachten en contracting-medewerkers.
FNV wil concrete afspraken maken over het terugdringen van de flexibilisering bij PostNL en de verhouding tussen vaste en flexkrachten. Uitzendkrachten en contracting-medewerkers die langer dan 52 weken voor PostNL werken, moeten in vaste dienst worden genomen.

De PostNL-medewerkers eisen verder dat PostNL een pas op de plaats maakt met het doorvoeren van de elkaar alsmaar opvolgende reorganisaties. Ook moet er een eind komen aan de cultuur van intimidatie en angst bij PostNL.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn