Logo

Brabantse subsidie voor Haanwijk Gestel

Sint-Michielsgestel ,  2 februari 2019 –  Belangrijk bezoek op zaterdag voor landgoed Haanwijk  in Sint-Michielsgestel. Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant  kwam met een delegatie langs, met goed nieuws: Haanwijk  ontvangt een subsidie van ruim 394.000 euro voor restauratie en onderhoud

Jan Baan, directeur van Brabants Landschap dat het landgoed in eigendom heeft, was bijzonder verheugd met de forse provinciale bijdrage. "We knappen het landgoed in delen op, en nu kunnen we weer een flinke verbeterslag maken. heel goed, want dit prachtige stukje Brabant moet gerestaureerd worden, zodat straks iedereen er van kan genieten." 

Acht Brabantse monumenten krijgen in totaal bijna drie miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van kasteel d’ Oultremont (het roze kasteel) in Drunen (400.000 euro) en Soeterbeek in Nuenen (400.000).  Vijf  andere monumenten ontvingen de beschikking per post. 


Identiteit
De subsidie is bij alle monumenten bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Verhalen
Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de tien monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in den Bosch (400.000 euro) en Kasteel Heeswijk (290.542 euro) ook twee van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis”, aldus Swinkels.  

De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn stichting Nazareth in Gemert (240.110 euro), de Heilig Hartkerk in Breda (400.000 euro) en molen De Eendragt in Kaatsheuvel (400.000 euro).

Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor herstel en restauratie, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen. 

Fotobijschriften: 

Foto 1: 
Jan Baan (links) ontvangt de brschikking uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels. 

Foto 2: 
Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel. Links de bijgebouwen die met deze subsidie opgeknapt worden. Het hoofdgebouw is al gerestaureerd. 

Foto's Merlin Daleman


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn