DOEN Participaties investeert in mode voor de massa

Amsterdam, 19 februari 2019. Startup Unrecorded biedt de mode-industrie, de op een na meest vervuilende industrie ter wereld, een ander perspectief. De startup is sinds twee jaar operationeel en hanteert een voor de branche opmerkelijk businessmodel waardoor zij kleding van uitstekende kwaliteit kunnen bieden, tegen een lage maar wel eerlijke prijs. Een impactinvestering van DOEN Participaties geeft het bedrijf armslag en ruimte om te groeien. DOEN Participaties is de grootste impactinvesteerder in duurzame en sociale startups in Nederland.

Unrecorded hanteert een voor de modewereld verfrissend principe: basics van uitstekende kwaliteit, die lang meegaan, tegen een lage prijs en nooit in de uitverkoop. Door de gehele keten: van grondstof tot consument in eigen hand te houden en door niet mee te doen aan de fashion-hypes in de modewereld houdt het bedrijf de kwaliteit van de kleding hoog, de prijs laag en de relatie met fabrikanten en consumenten respectvol.

Unrecorded: "Duurzaamheid verkoopt niet"

Ontdaan door de steeds grotere misstanden in de kledingindustrie besloten Jolle van der Mast (ex-Exxon Mobil) en Daniel Archutowski (ex-marketeer voor diverse kledingmerken) te gaan ondernemen in deze lastige sector. Door kleding te ontwikkelen die zij met een schoon geweten aan kunnen trekken. Van der Mast is van huis uit business analyst, gecombineerd met de kennis van Archutowski hebben zij de markt goed geanalyseerd. "We willen duurzame en eerlijke kleding produceren, maar duurzaamheid verkoopt niet. We hebben besloten dat duurzaamheid voor ons een gegeven is, we hoeven de consument daar niet mee over de streep te trekken." Betaalbaar en er goed uitzien, dat vinden de meeste  consumenten wel belangrijk. Van der Mast en Archutowski zijn met dat gegeven aan de slag gegaan en hebben de kledingfabrikanten bezocht. "Ons handelsmerk is goede kwaliteit kleding voor een lage prijs. Die kleding wordt met respect voor natuur en arbeiders gemaakt."

"Doordat wij een langdurige relatie aangaan met onze leveranciers en de distributie in eigen hand houden, hoeven wij hen niet uit te knijpen op prijs. Naast een eerlijke prijs is de kwaliteit heel belangrijk. Unrecorded producten zijn GOTS-gecertificeerd*. Doordat wij uitsluitend 100% zuivere, (dus geen blends) biologische materialen gebruiken is onze kleding nadat het is afgedragen ook goed te recyclen."

Unrecorded-oprichters Daniel Archutowski en Jolle van der Mast               

Jasper Snoek, CFO van DOEN Participaties: “De kledingindustrie staat op de tweede plaats van meest vervuilende sectoren ter wereld. Daarom investeren we actief in voorlopers die het principe van circulariteit in de textielsector in praktijk brengen. Daarbij richten we ons op alle onderdelen in de keten. Een verkenning door een expert heeft o.a. uitgewezen dat veel impact te halen is door consumenten mee te krijgen, maar dat juist dat bedrijven maar moeilijk lukt. Unrecorded verleidt de consument met goede kwaliteit tegen een lage prijs, zo maken consumenten een duurzame keuze zonder daar expliciet naar op zoek te zijn. Het weloverwogen plan van Unrecorded is haalbaar en schaalbaar en maakt het een aantrekkelijke investering.”

Van der Mast: “We zijn dan ook heel blij met DOEN Participaties als investeringspartner. Bij hen staat de missie voorop en zij kijken naar de lange termijnstrategie: op een rustige, eerlijke en winstgevende manier produceren en verkopen, met een businessmodel dat grondstoffen spaart, in eerlijke arbeid voorziet en circulaire marketing die niet alleen gericht is op verkoop maar ook op terugname van producten.”

Met 65 directe investeringen en converteerbare leningen en 11 fondsinvesteringen is DOEN Participaties de grootste impact-investeerder in duurzame en sociale start-ups van Nederland. Het impactfonds investeert in die sectoren waar impact het hardst nodig is: energie, voeding, de circulaire economie en sociale inclusie.

Unrecorded maakt onderdeel uit van het circulaire programma waar DOEN Participaties in investeert. In 2018 voegde DOEN onder meer Loop-a-Life (productie van nieuwe garens uit afgedankte kleding), Aectual (3D-printen van bouwelementen), Jack Bean (100% plantaardige fastfood) en Seepje (biologische wasproducten) aan haar portfolio toe.

*) GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is. Hierbij wordt gekeken naar de hele keten. Van oogsten en productie, naar ruwe bewerking tot draad en stof, tot eindbewerking en verwerking tot duurzame kleding.


Bijlagen

Met 65 directe investeringen en converteerbare leningen en 11 fondsinvesteringen is DOEN Participaties de grootste impact-investeerder in duurzame en sociale start-ups van Nederland. Het impactfonds investeert in die sectoren waar impact het hardst nodig is: energie, voeding, de circulaire economie en sociale inclusie.

DOEN Participaties is onderdeel van en wordt gemanaged door Stichting DOEN, het fonds van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij.

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn