Logo

CNV-Onderzoek: afbraak ontslagbescherming heeft geen draagvlak onder bevolking

91% van de Nederlandse werknemers wil zekerheid over zijn of haar baan. 86% prefereert een vast contract boven een tijdelijk contract. Ook zzp’ers hunkeren naar zekerheid: 69% heeft liever een vast dan een tijdelijk contract en wil graag zekerheid over hun baan.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond. Aanleiding voor het onderzoek is de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), waarin de ontslagregels worden versoepeld.

Strenge ontslagregels
Een flinke meerderheid is voor strenge ontslagregels. 67% vindt het goed als er strenge regels voor werkgevers zijn om mensen te ontslaan. Opvallend genoeg is dat onder D66-stemmers zelfs 77%. 55% vindt niet dat werkgevers hun medewerkers makkelijker mogen ontslaan. Slechts 1 op de 4 vindt ontslagbescherming niet meer van deze tijd, 67% vindt van wel.

Nieuwjaarscadeautje
‘Weer een reden voor de minister om af te zien van deze nieuwe wet, die weinig draagvlak heeft onder de bevolking. Een meerderheid wil strenge ontslagregels, blijkt uit dit onderzoek,’ aldus Arend van Wijngaarden, voorzitter van het CNV. ‘Wij roepen de minister op om de afbraak van het ontslagrecht een halt toe te roepen en de nieuwe wet snel van tafel te halen. Dat zou een mooi nieuwjaarscadeautje voor alle Nederlandse werknemers zijn.’

Onzekerheid
Versoepeling van ontslagregels leidt bovendien tot onzekerheid bij 1 op de 3 werknemers. Eenzelfde percentage werkt, bij een tijdelijk contract, zelfs door als hij of zij ziek is. 23% is bang om zijn of haar baan kwijt te raken als het ontslaan van medewerkers makkelijker wordt.

Meer vaste banen
De nieuwe regels zouden moeten leiden tot meer vaste banen. Maar de ondervraagden zijn hierover verdeeld. 45% denkt dat een soepeler ontslag niet leidt tot meer vaste banen, 41% denkt van wel.

Pensioenopbouw
1 op de 5 Nederlanders heeft meer dan één baan nodig om rond te komen. Een meerderheid van 57% maakt zich zorgen over de pensioenopbouw.

Bierviltje
Een aantal zaken zijn voor het CNV onacceptabel in de nieuwe wet: een jaar langer wachten op een vast contract, een proeftijd van vijf maanden bij een vast contract én het toevoegen van de cumulatiegrond. Dit laatste betekent dat een paar relatief kleine, subjectieve redenen al genoeg reden zijn voor ontslag. Van Wijngaarden: ‘De onderbouwing voor ontslag mag nu op de achterkant van een bierviltje. De werkgever hoeft ook nog maar een fooi te betalen om iemand te kunnen ontslaan. De wet is daarmee een walhalla voor werkgevers en verklaart de werknemer vogelvrij.’

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1124 werkenden. De ondervraagden zijn representatief op basis van leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen, regio. De uitkomsten zijn uitgesplitst naar politieke voorkeur en naar de contractvorm (vast, tijdelijk, zzp).

 

 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn