Logo

Michael Wise nieuwe algemeen directeur ruimteonderzoeksinstituut SRON

 

Het bestuur van NWO heeft dr. Michael Wise benoemd tot algemeen en wetenschappelijk directeur van ruimteonderzoeksinstituut SRON. Momenteel is Wise hoofd van de Astronomie Groep van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Daarnaast is hij verbonden aan het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Wise zal zijn nieuwe functie 1 januari 2019 aanvaarden en SRON de komende jaren door een belangrijke periode leiden, waarin onder meer de hoofdvestiging in Utrecht verhuist naar de Bio Science Campus van de Universiteit Leiden.

Michael Wise gaat samen met instituutsmanager Annemieke Beers de directie van SRON vormen.  Annemieke Beers: “We zijn erg verheugd over de benoeming van Michael Wise. Want er staat veel te gebeuren. De hoofdvestiging van het instituut verhuist in 2021 naar de Bio Science Campus van de Universiteit Leiden, waar vooral de samenwerking met de Universiteit Leiden en de Universiteit Delft intensief vormgegeven gaat worden. Daarnaast breekt de komende jaren een cruciale fase aan in de ontwikkeling van onze bijdragen aan bijvoorbeeld de Europese röntgentelescoop Athena."

“SRON speelt een cruciale rol in het Nederlandse en internationale wetenschappelijke landschap," vult Michael Wise aan. "De volle breedte van het internationaal vooraanstaande én maatschappelijk relevante onderzoek van SRON is werkelijk indrukwekkend. Ik kijk er erg naar uit om deel uit te maken van SRON en leiding te geven aan het instituut in een periode waarin nieuwe missies als Athena zullen zorgen voor een nieuwe golf van wetenschappelijke doorbraken."

Achtergrond
Wise promoveerde in 1994 aan de University of Virginia, waarna hij een aantal jaar als postdoc fellow werkte aan het Kitt Peak National Observatory. Hier bestudeerde hij clusters van sterrenstelsels in optisch en röntgenlicht. Vervolgens stapte hij over naar het Chandra X-ray Science Center, waar hij deel uitmaakte van het team dat de NASA-ruimtetelescoop Chandra bouwde, lanceerde en exploiteerde. In 2006 vervolgde hij zijn loopbaan bij ASTRON. Hier werkte hij aan het ontwerp en de ontwikkeling van de LOFAR-telescoop, onder andere als project manager en project scientist. In 2010 trad hij als onderzoeker toe tot de Astronomie Groep van ASTRON, die hij sinds 2014 leidt. Ook heeft hij in die periode bijgedragen aan het ontwerp van de Square Kilometre Array (SKA).

Onderzoek
Het onderzoek van Wise sluit nauw aan op de onderzoeksthema's van SRON. Hij bestudeerde met name clusters van sterrenstelsels, de grootste door zwaartekracht samengebonden structuren van het heelal, en de actieve kernen van sterrenstelsels (AGNs). Wise is vooral geïnteresseerd in de energie die vrijkomt als materie in de superzware gaten valt die deze actieve kernen aandrijven, in het bijzonder hoe die energie de directe omgeving van een AGN beïnvloedt. Hij heeft gewerkt met de hele bandbreedte van het elektromagnetische spectrum, van radiostraling en optisch licht tot infrarood en röntgenstraling. Wise heeft bovendien meer dan 25 jaar ervaring met de ontwikkeling van grootschalige astronomische faciliteiten en ontwikkelde ook technieken en methodes voor de analyse van waarnemingen van astronomische data. Deze worden nog steeds gebruikt door sterrenkundigen.

Over SRON
SRON combineert fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, technologische innovatie en instrumentontwikkeling om doorbraken te bewerkstelligen in de astrofysica, het exoplaneetonderzoek en het aardatmosfeeronderzoek vanuit de ruimte. In nauwe samenwerking met vooraanstaande internationale partners en ruimteagentschappen als ESA, NASA en JAXA levert het instituut wetenschappelijke en technologische bijdragen aan internationale ruimtemissies. Daarnaast stelt het zijn expertise beschikbaar aan de Nederlandse en internationale wetenschappelijke gemeenschap. In Nederland werkt SRON nauw samen met universiteiten, andere NWO-instituten en agentschappen van de overheid om te komen tot een samenhangende agenda voor het wetenschappelijk onderzoek vanuit de ruimte. SRON Netherlands Institute for Space research maakt deel uit van NWO-I, de institutenorganisatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.


Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks bijna 900 miljoen euro in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, onderzoek met betrekking tot maatschappelijke uitdagingen en onderzoeksinfrastructuur. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert 9 onderzoeksinstituten. NWO financiert bijna 6.300 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.

© 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn